РАУ ухвалила рішення про скликання Шостого з’їзду адвокатів України, який пройде після закінчення воєнного стану

Рада адвокатів України ухвалила рішення про скликання Шостого з’їзду адвокатів України, на якому буде розглядатися питання обрання керівників вищого органу адвокатського самоврядування.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні РАУ.

Голова РАУ Лідія Ізовітова нагадала, що 17 листопада закінчуються строки повноважень низки керівних органів Ради адвокатів України. Також до Національної асоціації адвокатів України надійшов запит від Офісу генерального прокурора стосовно обрання представника адвокатури до органу, відповідального за притягнення прокурорів до дисциплінарної відповідальності.

Відео дня

Ці питання, так само, як питання призначення членів Вищої ради правосуддя були включені до порядку денного з’їзду адвокатів України. Але визначити дату проведення з’їзду наразі неможливо, оскільки в Україні діє правовий режим воєнного стану, який накладає низку законодавчих обмежень. "Частина 5 статті 19 закону "Про правовий режим воєнного стану" прямо забороняє проведення в умовах воєнного стану виборів, референдумів, страйків, масових зібрань та акцій", - нагадала Лідія Ізовітова.

При цьому, як проведення самого з’їзду, так і проведення низки заходів, які мають йому передувати, зокрема конференції адвокатів регіону, передбачає участь великої кількості людей. Голова РАУ також підкреслила, що на такі збори адвокатам доведеться добиратися з різних регіонів, заходи мають попередньо анонсуватися із зазначенням переліку учасників, що в умовах триваючих бойових дій створює додаткову небезпеку для людей.

В свою чергу, заступник голови РАУ і НААУ Валентин Гвоздій зазначив, що значна кількість адвокатів через воєнні дії виїхала з України, також багато адвокатів захищають країну на фронті. І позбавити їх права обирати і бути обраними в органи адвокатського самоврядування буде не чесним.

Зважаючи на це, РАУ затвердила порядок підготовки, регламент і порядок денного з’їзду, порядок визначення квоти представництва делегатів на з’їзд, а також перелік організаційних заходів з проведення 6-го з’їзду адвокатів. При цьому було вирішено, що дата з’їзду буде визначена протягом трьох місяців після завершення воєнного стану.

"Вищі органи адвокатського самоврядування продовжують виконувати свої повноваження, керуючись принципом інституційного континуїтету, до початку діяльності новосформованих вищих органів адвокатського самоврядування за рішенням шостого з’їзду адвокатів України", - вирішила РАУ.

Регіональні органи адвокатського самоврядування також продовжать свою роботу керуючись принципом континуїтету, до обрання нових органів після завершення воєнного стану.

Перед початком обговорення, РАУ провела спеціальне засідання за участі Президента Ради правничих та адвокатських товариств Європи (CCBE) Джеймса МакГуілла і Виконавчого директора Міжнародної асоціації юристів ІВА Марка Елліса. Гості відзначили вагомий внесок Національної асоціації адвокатів України у забезпечення стабільної роботи адвокатури в умовах вторгнення Росії, а також високо оцінили діяльність Опікунської ради з розподілення міжнародної допомоги постраждалим від війни адвокатам.

Коментуючи умови, в яких доводиться працювати українським адвокатам, Джеймс МакГуілл зазначив, що криза, з якою стикнулася Україна через вторгнення Росії, потребує пошуку нових рішень, в тому числі, пов’язаних з роботою органів адвокатського самоврядування.

"Не треба робити фундаментальні зміни в організації в часи кризи. Вам потрібен континуїтет, вам потрібна інституційна пам’ять щодо того, яким чином вирішувалися справи в минулому. Це час, коли необхідно зміцнити організацію", - зазначив він.

Джеймс МакГуілл додав, що пандемія коронавірусу і інші кризові ситуації довели на практиці – не в кожному випадку зміна керівництва іде на користь. "І зміни під час війни, як на мене, - це дуже погана ідея", - сказав він.