Фото УНІАН

Рада адвокатів України вирішила звернутися до Верховної Ради України стосовно неприпустимості ухвалення змін до законодавства про безоплатну правову допомогу, які розроблені Міністерством юстиції (законопроект 5107).

Відповідне рішення було ухвалене на засідання Раді адвокатів України.

Голова комітету НААУ з питань безоплатної правової допомоги Олександр Дроздов зазначив, що ці пропозиції Мінюсту передбачають введення оцінювання роботи адвокатів з системи БПД («peer review») іншими адвокатами і юристами центрів БПД.

Відео дня

В рамках такого оцінювання, через перевіряючих, Мінюст фактично отримає доступ до матеріалів, що становлять адвокатську таємницю. Тобто будуть порушені права, як адвокатів, так і їхніх клієнтів. При цьому за результатами перевірок і вивчення матеріалів з адвокатською таємницею, Мінюст зможе ухвалювати рішення про усунення адвоката від справи.

Фактично це означитиме, що від діючої моделі, коли обвинувачення є прерогативою держави, а захист – є незалежним від неї, Україна може повернутися до моделі радянської, коли і захист і обвинувачення контролювала держава. При цьому в першу чергу постраждають найменш захищені верстви населення, які найчастіше є клієнтами адвокатів з системи БПД.

Голова Національної асоціації адвокатів України і Ради адвокатів України Лідія Ізовітова нагадала, що раніше Мінюст вже ініціював внесення аналогічних змін до законодавства, але через гостре несприйняття їх професійною спільнотою – змушений був їх відкликати.

Щоб не допустити порушення, як адвокатської таємниці, так і прав найбільш уразливих верств населення, РАУ скерувала звернення до парламенту стосовно неприйнятності ухвалення законопроекту 5107 і аналогічних до нього.