Соціологічна асоціація України застерегла соціологів від участі в російських 'виборах'

Проведення російських виборів на тимчасово окупованих територіях України є спробою легітимізувати цю окупацію. Соціологічна асоціація України закликала українців не брати участі у жодних заходах, пов’язаних з "виборами президента РФ", на окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей та Криму.

В Асоціації наголосили, що Україна, а також більшість країн світу та міжнародних організацій, зокрема ООН та ОБСЄ, не визнають та засуджують проведення російських виборів на захоплених українських територіях.

"Соціологічна асоціація України закликає українців та, зокрема, фахівців-соціологів, які вимушено перебувають на окупованій території України, уникати участі у виборчому процесі, соціологічних опитуваннях, екзит-полах та інших публічних і непублічних заходах, які легітимізують окупаційну владу", – йдеться у заяві Асоціації.      

Відео дня

Соціологи нагадали, що добровільна участь в організації та проведенні незаконних виборів чи референдумів на тимчасово окупованих територіях України, так само як і публічні заклики до їхнього проведення, є кримінальним злочином - ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Вибори президента РФ

Як писав УНІАН, голосування на виборах президента РФ проходитиме протягом трьох днів – 15-17 березня. Оскільки Кремль вже вписав у російську конституцію одразу шість адміністративних регіонів України (АР Крим, місто Севастополь, а також Донецьку, Луганську, Запорізьку і Херсонську області), голосування проводитиметься зокрема і на територіях України, які наразі утримує окупаційна армія.

В РНБО порадили українцям відмовитися від участі у цьому голосуванні. Адже метою цих "виборів" РФ є легітимізація повномасштабного вторгнення та збір інформації про українських громадян для подальшої насильницької паспортизації та мобілізації.

Вас також можуть зацікавити новини: