Вибори президента в Росії пройдуть з 15 по 17 березня / фото REUTERS

В Росії пройдуть вибори президента, і це може призвести до посилення міжнародного тиску на Москву, заявив заступник голови ЦВК (2007–2018 рр.) Андрій Магера під час круглого столу "Вибори РФ на ТОТ України - міжнародний злочин проти демократії".

"Щойно на окупованій території України, хоча б на одній дільниці, відбудуться так звані вибори РФ, Сполучені Штати на прохання України мають скасувати дію віз представникам посольства РФ. Я думаю, що за наявності політичної волі, це нормальний механізм. Крім того, США мають вирішити питання стосовно дозволів на проживання усім дипломатичним представникам", – пояснив Магера.

Він також додав, що якщо в країн-учасниць ООН вистачить політичної волі, то вони можуть запустити механізм "видалення" Росії з Організації об'єднаних націй. 

Відео дня

"Це не виключення з організації, а інша процедура. Для цього треба провести дві асамблеї ООН і між ними – висновок  Міжнародний суд справедливості щодо тлумачення статті ООН про назву постійних членів ради безпеки.  Для цього варто розтлумачити, що мається на увазі під розумінням СРСР у 2024 році. Я думаю, що Міжнародний суд справедливості, давши такий висновок, розв'язав би руки генасамблеї ООН для ухвалення остаточного рішення", – заявив Магера.

Вибори президента в РФ: що відомо

Вибори президента в Росії пройдуть з 15 по 17 березня. ЦВК Росії затвердила текст виборчого бюлетеня на виборах президента. Туди не додали опозиційного до Путіна політика Бориса Надєждіна. 

В РНБО порадили українцям відмовитися від участі у цьому голосуванні. Пояснюють це тим, що Москва таким чином хоче легалізувати своє повномаштабне вторгненя та зібрати інформацію про українців в окупації. 

На думку експерта Українського інституту майбутнього Ігоря Попова, світ може не визнати результати виборів у Росії. На це, за його словами, є кілька причин.

Вас також можуть зацікавити новини: