Вранці 30 липня відбулося друге судове засідання у кримінальній справі стосовно Джемілєва, якого в Криму судять заочно / фото УНІАН

Підконтрольний Росії "Верховний суд Криму" розглянув апеляційну скаргу на рішення "російського суду Армянська" про заочне продовження запобіжного заходу національному лідерові кримських татар Мустафі Джемілєву і відмовив у задоволенні.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Засідання суду проходило без участі слухачів. Як розповів адвокат Джемілєва Микола Полозов, суд проігнорував процесуальне порушення при винесенні рішення про продовження запобіжного заходу.

Відео дня

Прокурор, за словами захисту, «не обґрунтував позицію з цього питання». Полозов нагадав, що рішення було ухвалено підконтрольним Росії Київським районним судом Сімферополя «за клопотанням оперуповноваженого ФСБ і на етапі попереднього засідання в Армянському міському суді запобіжний захід було продовжено без з'ясування думки сторін».

Вранці 30 липня в "російському міському суді Армянська" відбулося друге судове засідання у кримінальній справі стосовно Джемілєва, якого в Криму судять заочно. На суді допитали свідка обвинувачення.

Читайте такожВ Офісі президента створять групу, яка опікуватиметься питаннями кримських татар

Як повідомляв УНІАН, 13 квітня в окупованому Криму російське слідство висунуло звинувачення Джемілєву в скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 322, ст. 224, ч. 1 ст. 222 Кримінального кодексу РФ.

За версією російського слідства, Джемілєв у змові з невстановленими особами 3 травня 2014 року в пункті пропуску «Армянськ» нібито незаконно перетнув держкордон РФ (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ст. 224 КК РФ, стосується подій, які відбулися в травні 2013 року - тоді його син з необережності з карабіна заподіяв смерть людині. Карабін належав Джемілєву. Слідком звинувачує його в недбалому зберіганні вогнепальної зброї, яке створило умови для її використання іншою особою, що спричинило тяжкі наслідки.

За словами адвоката, третє звинувачення стосується ознак злочину, передбаченого ч. 1 ст. 222 КК РФ. За версією слідства, Джемілєв у період з 1996 по 2013 рік в Україні незаконно придбав 10 набоїв до карабіна, заборонених в цивільному обігу РФ.

5 травня російське слідство висунуло Джемілєву звинувачення в остаточній редакції.

9 липня суддя підконтрольного Росії «Армянського міського суду» постановила взяти Джемілєва під варту на два місяці з моменту його затримання.