Російське слідство висунуло Джемілєву звинувачення / Фото УНІАН

Кримінальну справу в Російській Федерації проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва з порушеннями передано до суду.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, захисник зазначив, що Головне слідче управління Слідкому Росії в окупованому Криму "бадьоро відрапортував, що справу стосовно Мустафи Джемілєва передано до суду".

Відео дня

При цьому, як вважає адвокат, такими діями слідчі "підставили" підконтрольну Кремлеві "кримську прокуратуру".

Читайте такожВР закликала світову спільноту засудити порушення Росією прав і свобод кримськотатарського народу

"Частиною 1 ст. 222 КПК України встановлено, що після затвердження обвинувального висновку прокурор направляє справу до суду, про що повідомляє обвинуваченого, його захисника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача та (або) представників і роз'яснює їм право заявляти клопотання про проведення попереднього слухання. Як ми бачимо, слідчий, керівник слідчого органу, сам слідчий орган в законі не вказані як адресат повідомлення прокурора про направлення справи до суду", - підкреслив Полозов.

"А в окупованому Криму все навпаки. Мене (захисника) не сповістили, Мустафу-ага не сповістили, а насамперед незаконно сповістили слідчий орган, який про це бадьоро відрапортував", - написав адвокат.

Як повідомляв УНІАН, 13 квітня в окупованому Криму російське слідство висунуло звинувачення Джемілєву в скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 322, ст. 224, ч. 1 ст. 222 Кримінального кодексу РФ.

За версією російського слідства, Джемілєв у змові з невстановленими особами 3 травня 2014 року в пункті пропуску «Армянськ» нібито незаконно перетнув держкордон РФ (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ст. 224 КК РФ, стосується подій, які відбулися в травні 2013 року - тоді його син з необережності з карабіна заподіяв смерть людині. Карабін належав Джемілєву. Слідком звинувачує його в недбалому зберіганні вогнепальної зброї, яка створила умови для його використання іншою особою, що спричинило тяжкі наслідки.

За словами адвоката, третє звинувачення стосується ознак злочину, передбаченого ч. 1 ст. 222 КК РФ. За версією слідства, Джемілєв в період з 1996 по 2013 роки в Україні незаконно придбав 10 патронів до карабіна, заборонених в цивільному обороті РФ.

5 травня російське слідство висунуло Джемілєву звинувачення в остаточній редакції.