Соціолог вважає, що українці зрештою підтримають мобілізацію / колаж УНІАН, фото УНІАН

Опір мобілізації в суспільстві буде, але в кінцевому підсумку українці її підтримають, адже всі розуміють, що держава повинна забезпечити ресурс для захисту. Про це сказав керівник соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович в інтерв'ю "ВВС Україна".

"Іншого шляху немає, не найманцями ж воювати. Тому це все робиться правильно, і ніхто тут проти нічого не може сказати. Будь-хто вам скаже: "Звичайно, це потрібно. Це громадянський обов'язок - захищати державу", - вважає Антипович.

Водночас він зазначив, що опір мобілізації буде, хоч він і не може бути масовим.

Відео дня

Антипович впевнений, що мобілізація таки відбудеться. Це не вплине на ставлення до влади чи ЗСУ, але це вплине на загальний настрій у державі.

"Вплине на всі ці питання — в правильному напрямку ми рухаємося чи в неправильному, є у нас перспективи майбутнього чи ні. До невизначеності, неясності, що ж нас чекає, додасться ще більше страху, смутку, сліз, болю — тому що люди будуть гинути. Тому з точки зору загальних настроїв наступний рік, швидше за все, буде ще гіршим, ніж 2023-й", - додав Антипович.

Мобілізація в Україні

Раніше президент Володимир Зеленський повідомив, що військові хочуть додатково мобілізувати до 500 тисяч українців. Зокрема, нові сили необхідні для проведення ротації.

Кабінет міністрів наприкінці грудня вніс до Верховної Ради законопроект про вдосконалення мобілізаційних заходів.  Зокрема, він пропонує знизити призовний вік з 27 до 25 років, скасувати поняття "обмеженої придатності" до військової служби, а також містить жорсткі обмеження для ухильників.

Водночас деякі експерти критикують спосіб, у який суспільству представили новий законопроект про мобілізацію. Відсутність пояснень і комунікації з боку влади може розпалити серйозні внутрішні проблеми, чого дуже хочуть росіяни.

Вас також можуть зацікавити новини: