Нацгвардієць-перевертень збирав геолокації теплових електростанцій у столиці / фото СБУ

Контрактника однієї з військових частин Національної гвардії, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у січні цього року, затримано в Києві під час під час виконання ним ворожого завдання. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Він був залучений до роботи на ФСБ через керівника агентурної групи - колишнього військовослужбовця Нацгвардії, який звільнився зі служби за станом здоров’я та виїхав до однієї з європейських країн, де і почав працювати на Росію.

Нацгвардієць-перевертень збирав геолокації теплових електростанцій у столиці для підготовки нових повітряних атак РФ по об’єктах критичної інфраструктури Києва. Також ворога цікавила інформація щодо технічного стану енергооб’єктів та рівня їхнього захисту підрозділами Сил оборони.

Відео дня

"Усю отриману інформацію російський агент направляв резиденту через месенджер у вигляді фотографій з описом системи охорони. За кожне виконане завдання обидва фігуранти отримували від свого "куратора" з ФСБ від 100 до тисячі доларів США. Сума залежала від складності проведеної "роботи" і важливості здобутої інформації", - повідомляють в СБУ.

Розвідувальні відомості потрібні були окупантам для підготовки до нових повітряних ударів по Києву на період холодів.

При обшуках за місцем його проживання у Києві виявлено комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь РФ.

Слідчі Служби безпеки повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Затриманий агент ФСБ перебуває під вартою, йому загрожує довічне позбавлення волі.

В СБУ зазначають, що робиться все  для того, щоб притягнути до відповідальності його резидента, який переховується за кордоном. Йому повідомлено про підозру заочно.

В Офісі генпрокурора повідомили, що нацгвардієць також передав ворогу детальну інформацію про системи захисту території Інституту ядерних досліджень НАН України.

На виконання завдань представника країни-агресора, військовослужбовець здійснював фото і відео фіксацію позицій ЗСУ, розташування їх техніки, об’єктів енергетичної інфраструктури столиці та регіону.

Затримання зрадників в Україні

На Хмельниччині затримали агента РФ під час встановлення GPS-трекера на залізниці. Він упродовж кількох місяців виконував завдання російської спецслужби та збирав дані про рух техніки і ремонтні бази Збройних Сил України, розташування військових частин та об’єктів критичної інфраструктури в регіоні, зокрема оборонпрому.

В Офісі генерального прокурора України повідомили, що посібником росіян виявився житель Славути. За даними слідства, чоловік також повідомляв представникам держави-агресора про ворожі "прильоти". Чоловіку повідомлено про підозру за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану, його взято під варту.

Вас також можуть зацікавити новини: