Борис Ложкін звернувся письмово до президента Франції Макрона з проханням не вводити санкції проти олігарха з путінського оточення Моше Кантора / фото - УНІАН

Об'єднана єврейська община України висловила різкий протест з приводу дій, що ганьблять честь і гідність українців і зокрема євреїв України.

Йдеться про президента Єврейської конфедерації України Бориса Ложкіна і самопроголошеного головного рабина Якова Дов Блайха, які раніше написали президенту Франції Еммануелю Макрону лист з проханням не вводити санкції проти крупного російського олігарха єврейського походження Моше Кантора.

"В той час, коли український народ сміливо та самовіддано протистоїть Путіну та військовій агресії Росії, і коли в тому числі євреї України беруть активну участь у боротьбі проти рашистських загарбників, якісь одіозні громадяни, що видають себе за євреїв України, закликають зняти санкції з олігарха, який протягом багатьох років підтримує путінський режим", - йдеться в офіційній заяві ОЄОУ.

Відео дня

Громада уточнює, що йдеться "про Бориса Ложкіна, самоназваного головного рабина України Якова Дова Блайха, а також Бориса Фуксмана". Всі троє не перебувають в Україні, не є українськими єврейськими лідерами і не представляють інтереси євреїв України, мають дуже сумнівну репутацію, у тому числі й кримінального характеру, стверджує ОЕОУ. 

"З якихось підстав названі особи звернулися до президента Франції Еммануеля Макрона з проханням допомогти зі зняттям європейських санкцій із російського олігарха Моше (В'ячеслава) Кантора. Подібні заяви від осіб, що прикриваються фейковою організацією під назвою "Єврейська конфедерація України", що не здійснює реальної діяльності, є неприйнятними та недопустимими. Слава Україні!" - йдеться в заяві Об'єднаної єврейської общини України.