Деякі категорії громадян мають право на відстрочку від мобілізації / УНІАН

Громадяни України, які мають право на відстрочку від мобілізації, стикаються із рядом проблем та перешкод, що створюють військкомати. Мова йде про військовозобов'язаних, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи.

Про це розповіла адвокат Анастасія Іванченко.

Вона поділилася, що в її практиці є випадки, коли військкомати:

Відео дня
  • взагалі відмовлялися приймати у призовника заяву з документами, що підтверджують його право на відстрочку (мотивували це тим, що нібито призовник хоче їх "підставити");
  • приймали документи, але відмовлялись ставити відмітку про прийняття документів;
  • приймали документи, але відмовлялись видавати довідку (притому, що така довідка була складена, однак на руки відмовлялись видавати);
  • вимагали надати інші непотрібні документи (такі як довідка про здійснення догляду за особою, що має інвалідність; довідку про компенсацію грошових коштів чи рішення про встановлення опіки над недієздатною особою).

Юрист наголосила, що нерідко військкомати просто ігнорують наявність підстави отримати відстрочку, називаючи її "неважливою".

"І в такому випадку, навіть юридично обізнаний зі своїми правами громадянин, розгублюється. Адже у нього таке право є, однак військкомат поводить себе свавільно. І здавалось би, що через таку поведінку працівників військкомату, право призовника на відстрочку неможливо захистити. На моїй практиці, дієвими заходами були адвокатські запити і скарги (багато скарг). Ці способи, на практиці виявляються дієвими, в чому я переконалася неодноразово, - в результаті ми відстояли позицію клієнтів, а клієнти отримували довідку про відстрочку на підставі абз. 11 ч. 1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", - розповіла вона.

Раніше у Міноборони заявили, що мобілізація триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі підрозділи, які ведуть оборону держави від окупантів.

Також УНІАН повідомляв, що в сухопутних військах ЗСУ розповіли: практика вручення повісток на блокпостах або в інших людних місцях не суперечить законодавству.

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року Україна живе в умовах воєнного часу через повномасштабну російську агресію.