Польща допомагає Україні у боротьбі з російськими загарбниками / Фото УНІАН

Сьогодні, 3 травня, Польща відзначає День Конституції. Саме ця країна прийняла найбільше українських біженців з початку повномасштабної війни, надала безліч озброєння та виступає за жорсткі санкції проти РФ. Але допомога українцям надається не тільки на рівні уряду. Прості поляки-волонтери відіграють велику роль у наближенні перемоги України.

"Ми підтримуємо не тільки біженців, ми підтримуємо всю Україну", - розказала УНІАН волонтерка фундації "Євромайдан Варшава" Вікторія Погребняк.

За її словами, поляки й українці, які зараз живуть за кордоном, у тому числі й у Польщі, кожен день відправляють гуманітарну допомогу в Україну та оснащення для українських військових, займаються біженцями та збором коштів, залучаються до інформаційної боротьби.

"Здавалося б, що ми можемо зробити? Насправді ми маємо зв'язки в багатьох організаціях, суспільний тиск дуже добре впливає на демократичні країни і на уряди цих країн. Тому наша задача - не тільки допомагати грошима і власним часом, а також робити тиск на органи влади, які є в наших країнах, і вимагати від них активних дій", - розказала волонтер.

"Ми показуємо урядам проблему. Ми знаходимо ефективні способи, як можна цю проблему наголосити через пресу, через протести, через акції та соціальні мережі. І далі діємо",- додала вона. 

Волонтерка розказала, що зараз "Євромайдан Варшава" має дві головні задачі: ембарго на російські нафту та газ й порятунок людей з окупованих територій. Для досягнення мети волонтери в Польщі тиснуть на відповідні організації "через інфоспам, через протести під представництвами країн та організацій, через петиції, листи".

"Ми боремося за те, що вважаємо правильним. Ми розуміємо, якщо ми будемо боротися за припинення торгівлі (з Росією - УНІАН), якщо ми будемо боротися за наших українців, то це допоможе швидше виграти війну", - наголосила вона.

Вас також можуть зацікавити новини: