Чи законні затримання та доставка військовозобов'язаного до військкомату? / фото УНІАН

У мережі періодично "виринають" відео, на яких військовозобов'язаних українців силоміць забирають до військкомату з вулиці. Як пояснив в інтерв'ю "РБК-Україна" адвокат Станіслав Польовий, переважно подібні дії представників військкоматів дійсно мають характер незаконних.

Проте Нацполіція за зверненням представників військкоматів чи органів СБУ може проводити адміністративне затримання тривалістю не більше ніж на 3 години та доставляти призовників, військовозобов’язаних і резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 КУпАП.

"Тобто у випадку відмови військовозобов'язаного прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки до нього можуть бути застосовані заходи адміністративного примусу", - пояснив адвокат.

Відео дня

Чи законна доставка силоміць військовозобов'язаного до військкомату

Раніше адвокат Андрій Новак заявляв, що ніхто не має права супроводжувати громадянина до військкомату силоміць чи будь-яким іншим способом. Людина має сама туди прибути.

Якщо ж людину затримують та везуть до військкомату, потрібно телефонувати до поліції та повідомляти про такі дії - що скрутили, пов'язали й привезли до ТЦК. Адвокат говорив, що йдеться про перевищення службових повноважень.

Вас також можуть зацікавити новини: