Для вступу абітурієнту з ТОТ треба також скласти вступний фаховий іспит в обраному ВНЗ / фото ua.depositphotos.com

Українські абітурієнти, які навчалися на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), можуть вступити до українського ВНЗ без наявного атестата про закінчення середньої школи, повідомила Віолета Артемчук - головна директорка-координаторка ГО "Донбас СОС".

"Для того, щоб їм зарахували програму середньої школи, вони мають скласти два іспити – це історія України та українська мова. А уявіть, як складати ці предмети випускнику донецької школи, який фактично її не вчив. Було б доволі складно їм складати цей іспит на загальних умовах у рамках НМТ. Тому для них передбачена система, коли вони обирають собі заклад освіти, при якому є опірна школа, в якій вони можуть скласти ці два іспити. Про складність питань на цих іспитах я судити не можу, є різні думки. Але ті, хто до нас звертався, – я не знаю, яким чином вони це вчили, але вони складають на високі бали", – сказала Артемчук під час конфереції в "Укрінформ". 

Вона також додала, що крім двох іспитів, які надають можливість зарахування програми середньої школи, для вступу абітурієнту з ТОТ треба також скласти вступний фаховий іспит в обраному ВНЗ. 

Відео дня

"Щодо спрощення – є ці два іспити та складання вступного іспиту. Крім того, через складність виїзду, іспит можна складати онлайн. Також, спрощена процедура дає можливість зарахування за Квотою 2 – в кожному ВНЗ певна кількість місць передбачена під вступ для абітурієнтів з ТОТ. Тобто, в них є гарний шанс вступити до рейтингових ВНЗ на бюджетну форму. І також, гарантії надання гуртожитку, соціальної стипендії", – додала Артемчук.

Вступ 2024: останні новини

Раніше УНІАН повідомляв, що через повномасштабну війну, в Україні скасували проведення ЗНО. Натомість ввели інший формат іспиту – НМТ. Крім того, в Україні скасували ДПА для учнів 4 та 9 класів. 

Напередодні в Українському центрі оцінювання якості освіти повідомили, що в разі відключення світла під час складання НМТ на понад 2 години, учасників відправлять на додаткову сесію. 

Вас також можуть зацікавити новини: