У Києві відбувається акція на підтримку протестів в Білорусі / фото Віталій Саєнко

У центрі Києва відбуваються автопробіг та марш солідарності з білоруським народом.

Як передає кореспондент УНІАН, в автопробігу беруть участь 12 машин.

На авто прикріплені білоруські національні біло-червоно-білі прапори і червоно-білі кульки. Водії періодично сигналять, а люди у відповідь вигукують: "Живе Білорусь!".

Відео дня

Читайте такожЛукашенко та Путін поспілкувалися телефоном вдруге за вихідні

На Михайлівській площі завершилося віче солідарності з білоруським народом, активісти сформували колону і йдуть на вулицю Михайла Коцюбинського, до Посольства Білорусі в Україні.

Учасники маршу вигукують гасла: "Свободу політв'язням!", "Ні репресіям!" та "Ні катуванням у тюрмах!", "Віримо, Можемо. Переможемо!".

Акція солідарності з білорусами в Києві / фото Віталій Саєнко
Акція солідарності з білорусами в Києві / фото Віталій Саєнко
Акція солідарності з білорусами в Києві / фото Віталій Саєнко

Під час віче активісти нагадували, що у Білорусі заарештовано велику кількість протестувальників, багато поранених внаслідок насильницьких дій силовиків перебувають у медзакладах. Учасники віче висловлювали побоювання, що спецслужби можуть викрадати з лікарень поранених і відправляти у в'язниці.

Громадяни Білорусі, які нещодавно виїхали з цієї країни, аби уникнути репресій, закликали міжнародну спільноту не визнавати Олександра Лукашенка легітимним президентом.

Деякі активісти висловлювали переконання, що попереду - запекла боротьба, аби "змусити тирана Лукашенка піти".

Крім того, учасники віче у своїх промовах згадували поранених і загиблих протестувальників у Білорусі, і зокрема й Олександра Тарайковського, якого поховали вчора. Деякі активісти тримають у руках плакати "Александр Тарайковский - не забудем, не простим".

Що відбувається у Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тіхановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулись зіткнення з силовиками. Також із 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох із них під час затримання та в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня в МВС Білорусі заявили, що відпустили понад 2 тис. затриманих.
  • У Білорусі протестувальники анонсували на сьогодні наймасштабніший в історії країни марш свободи.