У їхніх руках - державні таємниці / скріншот

В Україні 25 грудня відзначили День фельд'єгерської служби. Тож журналісти ТСН розповіли, чому нині, в умовах війни та блекауту, ці військові настільки потрібні й навіщо досі у 21-му столітті передавати секретні документи із рук у руки.

Фельд'єгери - це військові, які доставляють державні таємниці на передову чи у високі кабінети. Ці спеціально навчені люди працюють тихо й непомітно.

Їхня ризикована робота в умовах повномасштабної війни набула ще більшої значущості. Фельд’єгери переміщаються швидко й максимально непомітно - пішки, на авто, літаком і навіть потягом. До слова, у поїздах у них навіть є окреме купе, щоб їх менше бачили.

Такі військові не завжди носять піксельну форму, іноді вони навмисне переодягаються у цивільний одяг, щоб бути взагалі непоміченими. Й виконують вони свої завдання не лише в Україні, а й за її межами. 

Фельд’єгер пояснив, що секретна інформація передається лише у паперовому вигляді, щоб унеможливити її витік. Не варто забувати й про відсутність електроенергії та зв'язку часом в Україні. 

Військові пояснюють, що фельд’єгерські маршрути завжди засекречені, а у разі небезпеки завжди є таємний  план Б. Від того, настільки оперативно фельд'єгер доставить секретну інформацію, можуть залежати доленосні рішення для України.

Довідка УНІАН. Урядовий фельд'єгерський зв'язок в сучасній Україні — приймання, обробка, перевезення та доставка (вручення) кореспонденції, що містить відомості, які становлять державну таємницю, та/або службову інформацію, офіційної кореспонденції та дипломатичної пошти президента України, голови Верховної Ради України, прем'єр-міністра України, державних органів, органів місцевого самоврядування, органів військового управління, закордонних дипломатичних установ України.

Діє при Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України.

Вас також можуть зацікавити новини: