Стало відомо, хто може вручати повістки / фото УНІАН

Під час мобілізації, яка зараз діє в Україні, повістки можуть вручати як співробітники "територіального центру комплектування та соціальної підтримки" (так зараз називається військкомат), так і представники органів місцевого самоврядування або внутрішніх справ.

Про це розповіла 24 каналу адвокат юридичної компанії "Riyako & Partners" Катерина Аніщенко.

За її словами, при врученні повістки присутні, як правило, співробітники військкомату і поліції. Що стосується законодавчих вимог за місцем вручення, то їх немає - це можуть бути громадські заклади, робота, дім тощо.

Відео дня

Своєю чергою адвокат об'єднання "Лещенко, Дорошенко і партнери" Лідія Карплюк додає, що сповіщати призовників і військовозобов'язаних також можуть житлово-експлуатаційні організації, підприємства та установи, що здійснюють експлуатацію будинків, а також власники будинків.

За її словами, вони також повідомляють про виклик до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки шляхом вручення повісток і забезпечують прибуття за викликом.

"Тобто всі посадові особи всіх перерахованих вище суб'єктів не тільки мають право, а й зобов'язані вручати повістки", - пояснила Карплюк.

При цьому Катерина Аніщенко уточнила, що факт вручення повістки не означає, що військовозобов'язаного відправлять в зоні бойових дій, але така ймовірність є.

Раніше в Міноборони заявили, що мобілізація триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі підрозділи, що ведуть оборону держави від окупантів.

Також УНІАН повідомляв, що в сухопутних військах ЗСУ розповіли: практика вручення повісток на блокпостах або в інших людних місцях не суперечить законодавству.

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року Україна живе в умовах воєнного часу через повномасштабну російську агресію.