Росія готується до теракту на ЗАЕС / фото npp.zp.ua

Розмови про те, що Путін хоче спровокувати вибух на Запорізькій АЕС, не вщухають близько двох тижнів, але останнім часом надходять чіткі сигнали від ГУР про те, що загроза реальна.

Чи можливий вибух з викидом радіоактивних частинок, що на нас чекає за найгіршого сценарію, в ефірі 1+1 розповів Володимир Борисенко, завідувач відділення атомної енергетики Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України.

Він пояснив, що з 6 вересня 2022 року жоден з реакторів ЗАЕС не виробляє електрику й, відповідно, не перебуває у критичному стані, при якому можуть накопичуватися продукти поділу, які несуть серйозну загрозу для довкілля. 

"За цей час дійсно кількість радіоактивності, яка там накопичилась у паливі й може завдати шкоди, зменшилася. Для блоку, який з вересня не працює, в 3 тисячі разів, а для тих, які понад рік - у 5 тис. разів", - заявляє Борисенко.

Які можуть бути сценарії у разі вибуху на Запорізькій АЕС?

За словами експерта, сценарії можуть бути різними. Якщо це будуть підриви зовнішні або навіть на сховищі, каже він, то це буде достатньо мінімальна загроза. "Це паливо у холодному стані, для його охолодження вода не потрібна. Якщо буде пошкоджено контейнер і паливо, то це буде локальна аварія у радіусі кількох максимум кілометрів", - заявив Борисенко. Тобто за такого сценарію постраждає лише Енергодар.

Що стосується підривів самих блоків, то тут ситуація не дуже визначена, визнає завідувач відділення атомної енергетики Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України. 

"Самі блоки немає сенсу підривати. Якщо збережуть всі системи безпеки, трубопроводи, паропроводи, які забезпечують подачу води на охолодження палива в активних зонах й у басейнах витримки, то нічого загалом не трапиться... Якщо ж вони підуть на крайні заходи й намагатимуться пошкодити паливо, перекривши постачання теплоносія - води - або перекривши постачання електрики, то це буде явно видно, що це окупанти", - пояснив Борисенко.

Тобто один з найстрашніх сценаріїв - це не фізичний підрив вибухівки поруч чи зовні, а перекриття доступу води для охолодження.

"Якщо обмежити доступ води, то це паливо почне перегріватися. Ось це найстрашніший сценарій, коли паливо перегрівається, й конструкційні елементи - цирконій - при високих температурах почнуть взаємодіяти з парою, почнеться пароцирконієва реакція, виділення водню", - заявив експерт.

Попередження про підготовку теракту на ЗАЕС Росією

Раніше українська розвідка повідомляла, що окупанти замінували ЗАЕС, розмістивши біля 4 з 6 енергоблоків техніку з вибухівкою.

В "Енергоатомі" заявляли, що Україна дізнається про можливу аварію на ЗАЕС через декілька годин після події.

У ГУР дізналися "небезпечну" дату: працівникам "Росатому" на ЗАЕС окупанти наказали залишити Запорізьку атомну електростанцію до 5 липня.

Вас також можуть зацікавити новини: