Закон про мову - Кремінь попередив про повний перехід на українську ресторанів і кінотеатрів / Ілюстрація REUTERS

Відповідно до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», з 16 січня 2021 року всі надавачі послуг незалежно від форми власності мають обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги українською мовою.

Про це в інтерв’ю журналу «Країна» заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, повідомили у його прес-службі.

Читайте також#KyivnotKiev: Вікіпедія перейменувала українську столицю (фото)

Відео дня

«Із 16 січня наступного року сфера обслуговування повинна стовідсотково користуватися державною мовою», - сказав він.

Кремінь нагадав, що низка положень мовного закону вже набула чинності. «З 16 січня 2020-го мова реклами, зокрема політичної, має бути лише українська. З 16 липня – назви аеропортів, станцій, зупинок, технічна та проектна документація, мова діловодства, документообігу, листування і звітності юридичних осіб. З 1 вересня всі школи мали перейти на українську», - зауважив він.

Кремінь наголосив, що мовний закон – не перешкода, а додаткова можливість для бізнесу.

«Як бачимо, відповідальність бізнесу й повага до українського законодавства отримує величезну підтримку суспільства», - сказав він, зауваживши, що йдеться, зокрема, про появу аудіогіда українською у віденському Музеї історії мистецтв, зміну транслітерації Kiev на Kyiv в англомовній Вікіпедії тощо.

«Такі ініціативи матимуть перспективу», - переконаний уповноважений із захисту державної мови.

Закон про мову: що передбачено

  • Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» був ухвалений у квітні 2019 року.
  • Закон передбачає, що кожний громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої змоги.
  • Законом визначені особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Серед них, зокрема керівництво держави, депутати, судді, прокурори, службовці Національного банку України, особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, педагоги, медики державних і комунальних закладів охорони здоров’я.
  • Як сказано в законі, ніхто не може бути змушений використовувати під час перебування на роботі та виконання обов’язків за трудовим договором іншу мову, ніж українська, крім випадків: обслуговування споживачів та інших клієнтів, які є іноземцями чи особами без громадянства; створення юридичних, технічних, інформаційно-рекламних текстів та інших повідомлень і документів (у тому числі усних), адресатами яких є іноземці чи особи без громадянства, юридичні особи, органи та посадові особи іноземних держав і міжнародних організацій.