Танкер зазнав аварії у листопаді 2019 року / фото УНІАН

Танкер «Делфі» (Delfi), який зазнав катастрофи в Одесі в 2019 році, спробують підняти з дна пляжу за допомогою спеціальних повітряних балонів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні в Facebook повідомив голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций.

За його словами, останні два тижні судно обстежили водолази, збираючи дані про стан його корпусу, і результати невтішні - значну частину судна затопило водою і наповнило піском. Тому зараз потужностей буксирів не вистачить для того, щоб зняти з місця танкер.

Відео дня

Читайте такожПроникнення на танкер "Делфі": поліцейський отримав ножове поранення

«Беручи до уваги принципову позицію Одеської міської ради проти розпилювання судна безпосередньо на місці затоплення, судновласник запропонував підняти Delfi за допомогою повітряних балонів», - написав Куций.

Ці балони розмістять у порожнинах судна, що забезпечить його плавучість, після чого буксири транспортують танкер у порт.

Куций пояснює, що туристичний сезон в Одесі вже почався, проте відповідальні сторони так і не прибрали танкер з пляжу «Дельфін», де судно сіло на мілину.

Як зазначає голова ОДА, саме судновласник і Адміністрація морських портів України мають необхідні повноваження для цього, але дати ліквідації аварійного об'єкта постійно переносяться.

Минулого тижня, під час відповідної наради, Куций доручив представнику судновласника провести випробування і підготувати остаточний план підйому судна, а також узгодити його з уповноваженими органами.

Капітану Одеського морського порту доручено невідкладно розглянути цей план і встановити термін закінчення робіт з ліквідації, а Державній екологічній інспекції України оперативно підрахувати розмір збитків, завданих навколишньому середовищу.

«Тому цього тижня ми, нарешті, отримали план робіт з ліквідації ... Прошу міністра інфраструктури Владислава Криклія взяти це (питання щодо «Делфі»- УНІАН) під особистий контроль. Закликаю всіх учасників процесу дотримуватися домовленостей і, нарешті, звільнити пляж Одеси від небезпечного об'єкта», - написав Куций.

Термін завершення робіт закінчується наступного тижня - 25 червня. Як акцентує Куций, якщо судновласник не зробить відповідних заходів, до ліквідаційних робіт приступить адміністрація Одеського морського порту.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту. Через шторм його віднесло до пляжу «Дельфін» в Одесі. Водолази евакуювали трьох членів екіпажу. В результаті аварії танкера було забруднено узбережжя.

Також з'ясувалося, що у танкера були проблеми з судновими документами. Як одна з версій обговорювалася можливість його участі в незаконній дозаправці суден. Але Держприкордонслужба цей факт не підтвердила.

У лютому 2020 року прокуратура повідомила капітану танкера про підозру за ч. 1 ст. 276 (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного або повітряного транспорту) КК України.

За версією слідства, зокрема, він проігнорував попередження про шторм і відмовився від запропонованої допомоги, чим поставив під загрозу життя членів екіпажу і безпеку в акваторії Одеського морського порту. Це призвело до аварії. Надалі це судно почало дрейфувати і потрапило на мілину в акваторії порту.

Судновласник пообіцяв прибрати «Делфі» з пляжу «Дельфін» до 31 березня. Зокрема, танкер планували розрізати на частини або відбуксирувати його цілком. Однак судно так і не забрали з узбережжя в обіцяний термін через карантин у зв'язку з поширенням COVID-19.

21 травня мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що з борту «Делфі» стався витік нафтопродуктів, і сказав, що пляж «Дельфін», швидше за все, буде закритий.