Танкер подав сигнал лиха ввечері 20 листопада 2019 року, коли потрапив у зону нагляду морського порту «Південний» / Фото УНІАН

Прокурори Одеської прокуратури оголосили про підозру капітану судна Delfi у порушенні правил безпеки руху й експлуатації водного транспорту, що створило небезпеку для життя людей.

Про це повідомляє прес-служба правоохоронного органу.

Читайте такожЗатонулий біля узбережжя Одеси танкер «Делфі» судновласник обіцяє прибрати з пляжу до квітня

Відео дня

У прокуратурі нагадують, що капітан після того, як судно сіло на мілину неподалік одеського пляжу, відмовився покидати борт.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі ГУНП України в Одеській області.

Крім того, за результатами слідства прокурори розпочали кримінальне провадження за фактом можливого порушення статутних правил несення прикордонної служби службовими особами Державної прикордонної служби України.

Так, прикордонники, попри встановлення технічної несправності судна у ході його огляду та серйозних порушень в документації, не вжили заходів із затримання танкера та його конвоювання в найближчий порт, що сприяло виникненню аварійної морської події (ч. 1 ст. 419 КК України).

Як повідомляв УНІАН, у Чорному морі біля Одеси зазнав катастрофи танкер «Делфі» з трьома українцями на борту. Танкер подав сигнал лиха ввечері 20 листопада 2019 року, коли потрапив у зону нагляду морського порту «Південний» (Одеська обл.).

Пізніше внаслідок негоди його віднесло до пляжу «Дельфін» в Одесі. За даними Адміністрації морпортів, цей танкер був без вантажу. Водолази евакуювали трьох членів екіпажу, які були знесилені та сильно замерзли.

Аварія танкера призвела до забруднення узбережжя. Зокрема, за інформацією в. о. голови Держекоінспекції України Єгора Фірсова, гранично допустимі норми були завищені в 157 разів, пізніше в мерії заявили, що рівень забруднення значно знизився. Навколо танкера встановлено спеціальні бонові загородження.

Також з'ясувалося, що у танкера були проблеми із судновими документами. Як одна з версій обговорювалась можливість його участі в незаконній дозаправці суден. Але Держприкордонслужба цей факт не підтвердила.