Кіліан Мбаппе - на чолі Топ-100 найдорожчих футболістів 5 провідних ліг Європи / PRESSINPHOTO/GTRES

Центр спортивних досліджень (CIES) опублікував рейтинг топ-100 найдорожчих футболістів з п'яти провідних ліг Європи (Англія, Іспанія, Італія, Німеччина, Франція). У цих п'яти чемпіонатах зібраний практично весь цвіт світового футболу.

Рейтинг CIES відрізняється від більш звичних параметрів німецького порталу Transfermarkt. Алгоритм формування вартості гравця враховує 21 параметр. Серед них - вік, позиція на полі, ліга, в якій виступає гравець, активність в клубі і збірній (кількість ігрових хвилин, статистика), результати команд з цим футболістом, економічний рівень і поточне фінансове становище клубу. Крім того, враховуються строк дії контракту, попередні трансфери гравця і багато іншого.

Читайте такожFIFA 19 представила команду року з Мессі і Роналду, але без Неймара

Відео дня

Очолює рейтинг 20-річний форвард "ПСЖ" і збірної Франції Кіліан Мбаппе, який виграв минулого літа ЧС-2018. Його вартість оцінюється в 218 мільйонів євро. Крім нього, планку в 200 мільйонів перевищив тільки один гравець - нападник "Тоттенхема" і збірної Англії Харрі Кейн.

Замикає трійку лідер торішнього рейтингу Неймар. За рік його вартість впала з 213 мільйонів євро до 197 млн, повідомляє сайт CIES.

Також помітно подешевшав Ліонель Мессі, який на початку 2018-го коштував 202 млн, а тепер тягне "лише" на 171 млн, до того ж аргентинець впав з другого на сьоме місце в списку.

А ось його вічний конкурент Кріштіану Роналду, який через місяць відсвяткує 34-й день народження, навпаки, ніби переживає чергову молодість. Рік тому вартість Кріштіану оцінювали в 80 млн євро і йому ледве знайшлося місце в топ-50 (49-е місце). Чергова перемога в Лізі чемпіонів і гучний перехід в "Ювентус" повернули віру в португальця. На початку 2019 року він посідає 19-е місце і коштує 127 млн євро.

Як повідомляв УНІАН, раніше таблицю вартості Топ-100 кращих гравців світу опублікував Trasfermarkt.com. Мессі і Роналду у рейтингу видання подешевшали кожен на 20 млн євро.