Палкін зазначає, що сьогодні "Шахтар" на порозі формування нової, оновленої команди / shakhtar.com

Генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін розповів про трансфери команди і, в особливості, про останній перехід бразильця Тете.

– Насамперед хочу сказати, що останнім часом пішло багато лідерів команди. Сьогодні ми на порозі формування нового, оновленого «Шахтаря». За минулі півроку провели дуже хорошу, якісну трансферну політику, а найголовніше – не відступили від своєї філософії робити ставку на молодих. Майкон, Фернандо, Маркос Антоніо, Сіпріано, Додо, Тете. Багато хто сьогодні фахівці говорять, що, за великим рахунком, це майбутнє національної збірної Бразилії. Хочеться відзначити і українців: Мудрик у своїй віковій категорії є кращим, Сікан перспективний нападник. Плюс величезні надії ми пов'язуємо з Соломоном. Всі ці хлопці дуже талановиті, професійні і перспективні. Вони – «Шахтар» через два-три роки. Повторюся, ми не відступаємо від своєї стратегії. Віримо, що обрана нами більше 15 років тому філософія буде давати свої плоди - зазначив Палкін в інтерв'ю офіційному сайту донецького клубу.

На питання про те, як довго в клубі стежили за Тете, Палкін зауважив:

Відео дня

– Більш ретельно стежили останні півроку. Мова про скаутів, які проживають в Бразилії, і нашого головного скаута, який приїжджав на матчі. В результаті у нас склалася повна і детальна картина по Тете.

А на питання про те, як довго велися переговори, зазначив:

– Процес був дуже тривалим. Переговори вели близько двох місяців. Головна причина в тому, що «Греміо» не хотів його відпускати. Вони відчували, що в майбутньому цей футболіст може коштувати багато грошей. Зі свого боку і ми розуміли: як тільки він заграє за першу команду, його вартість може бути в рази вище. Ми довго говорили з приводу цифр та інших питань. Головна тема з боку «Греміо» – відсоток від перепродажу. Там бачили, що футболіст дуже талановитий і перспективний, його рівень, тому в нашому контракті є 15% від перепродажу футболіста. Було дуже складно, оскільки спочатку в «Греміо» взагалі не хотіли йти ні на які переговори. Вони не хотіли продавати.

На логічне у таких випадках питання - яка вартість Тете та яка клаусула, гендиректор відповів гранично лаконічно:

– Ми придбали Тете за 15 мільйонів євро. 10 мільйонів, отримані від продажу Ракицького, плюс додали частину від трансферу Фреда – і інвестували у придбання молодого талановитого футболіста. Віримо, що це наше майбутнє, що Тете виросте у велику зірку. Що стосується клаусули або відступних, то на сьогоднішній день ми встановили рекордну для нас суму – 150 мільйонів євро.

– В різних інтерв'ю Тете порівнював себе з Пеле. На кого за стилем гри схожий Тете з колишніх і нинішніх бразильців «Шахтаря»?

– Я вважаю, немає такого конкретної відповіді. Мені здається, тут якийсь мікс Марлоса, Кости, Вілліана... Тете дуже технічний хлопець. В Бразилії його називають «ураганом» – це означає, що він вносить в оборону суперника безлад, його вкрай складно зупинити. Він володіє серйозною технікою, ударом і пасом.

– «Шахтар» бере Тете на позицію Марлоса?

– Він може грати на багатьох позиціях: і справа, і 10-го номера, і зліва. Це багатопрофільний футболіст.

– Яким ви бачите майбутнє Тете в «Шахтарі» через кілька років?

– Я вже сказав, що ми на порозі формування нової «Шахтаря». Впевнений, що через два роки він буде блищати. Природно, ми повинні розуміти і ставитися поблажливо до молодим хлопцям: у 19 років складно прийти і все для себе відкрити. Потрібно певний час. Однозначно будуть помилки, але важливо мати терпіння. Ми впевнені в майбутньому Тете. Будемо працювати!

Як повідомляв УНІАН, сьогодні вдень Тете був офіційно представлений в якості гравця "Шахтаря". Хавбек підписав з клубом п'ятирічний контракт.