У фінальному матчі Australian Open між Квітовою і Осакою визначиться і нова перша ракетка світу / twitter.com/WTA

Сьогодні вранці за київським часом відбудеться фінал жіночого одиночного розряду Відкритого чемпіонату Австралії з тенісу. На головному корті Мельбурна зустрічаються Наомі Осака з Японії та Петра Квітова з Чехії.

Суперниці зіграють одна з одною вперше. Крім того, для обох тенісисток це буде перший фінал на Australian Open. Інтриги протистоянню додає той факт, що чемпіонка турніру вперше залишить Мельбурн в статусі першої ракетки світу. А фіналістка підніметься на друге місце в рейтингу WTA.

У минулому році склалася аналогічна ситуація: Каролін Возняцкі і Симона Халеп боролися за перший титул в Австралії і лідерство в рейтингу за підсумками турніру.

Відео дня

Ні Осака, ні Квітова поки не програли жодного зіграного фіналу на "мейджорі", повідомляє Великий теніс України.

У разі перемоги Наомі Осака стане наймолодшою першою ракеткою світу з 2010 року, коли це вдалося данці Каролін Возняцкі у 20-річному віці. Якщо у фіналі переможе 28-річна Петра Квітова, то вона стане найбільш віковою дебютанткою на вершині рейтингу WTA у Відкритій Ері.

Наомі Осака в минулому році виграла свій дебютний Великий Шолом на US Open. Вона стала першою тенісисткою з 2001 року, хто після дебютного титулу на турнірах Великого Шолома зіграє у фіналі на наступному: 17 років тому це вдалося Дженніфер Капріаті на Autralian Open і Ролан Гаррос. З діючих тенісисток це досягнення належить Вінус Вільямс, яка виграла Вімблдон і потім стала переможницею US Open у 2000 році.

Осака - перша представниця Японії у фіналі Australian Open. Раніше лише одній тенісистці з Азії вдавалося виграти Відкритий чемпіонат Австралії: у 2014 році чемпіонкою стала китаянка Лі На.

Читайте такожУ неділю Джокович і Надаль знову зіграють у фіналі турніру Великого Шолома

Петра Квітова не програла жодного з останніх восьми зіграних фіналів в WTA-турі. Дана серія почалася в 2016 році, коли вона стала чемпіонкою Малого Підсумкового турніру в Чжухаї (обіграла Еліну Світоліну). Після цього вона виграла турніри в Бірмінгемі, Санкт-Петербурзі, Досі, Празі, Мадриді, ще раз в Бірмінгемі і на позаминулому тижні в Сіднеї.

Суботній фінал стане для Квітової третім на турнірах Великого Шолома: у 2011-му і 2014 роках вона ставала чемпіонкою Вімблдону. Саме тоді в останній раз на "мейджорі" здобула перемогу тенісистка з Чехії.

На думку букмекерів, які порівнюють шанси суперниць у фіналі, мінімальна перевага на боці Квітової, чий коефіцієнт на перемогу становить 1,80. У японської тенісистки коефіцієнт дорівнює 2,00.

Фінальний матч Наомі Осака - Петра Квітова почнеться в Мельбурні в 10.30 ранку за київським часом.