Основна ознака онлайн-шахрайства-занадто швидкий розвиток відносин / фото ua.depositphotos.com

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення - компанії ESET до Дня Святого Валентина розповіли, як розпізнати онлайн-шахрайство на різних сайтах знайомств і, таким чином, уберегтися від боргів.

"Хоча шахрайство з використанням романтичної тематики було лише восьмим поширеним типом кіберзлочинів минулого року, воно дозволило заробити зловмисникам понад 600 млн дол. При цьому багато жертв втрачали всі свої заощадження або навіть потрапляли в борги", - повідомили в компанії.

За даними дослідження ESET, 52% людей вважають, що самотність під час Дня Святого Валентина робить їх більш вразливими до афер під час знайомства в інтернеті.

Відео дня

У компанії ESET попереджають, що зловмисники в своїх профілях нерідко використовують чужі фотографії з інтернету. Тому варто недовірливо ставитися до нових знайомих і проводити швидку перевірку фото шляхом зворотного пошуку в розділі зображень Google.

"Перейдіть на цей ресурс, натисніть на значок камери й перетягніть туди URL-адресу фото або сам знімок. Якщо фото нового знайомого у вас тільки на телефоні, зробіть знімок екрана, завантажте його на свій комп'ютер і перевірте способом, наведеним вище", - радять в компанії ESET.

Ознаки шахрайства

Основною ознакою онлайн-шахрайства є занадто швидкий розвиток стосунків. Обіцянки і зізнання в коханні в перші кілька годин спілкування з віртуальним знайомим повинні викликати підозри. Шахраї використовують цей прийом, щоб жертва забула про обережність.

Іншою ознакою онлайн-шахрайства є те, що зловмисники, в першу чергу, намагаються перейти до спілкування з жертвою на іншій комунікаційній платформі. Це може бути пов'язано з тим, що в додатках для знайомств є способи виявлення шахрайства.

Крім того, шахраї часто видають себе за професіоналів, яким доводиться працювати за кордоном протягом тривалого часу, наприклад, військових, лікарів або дипломатів. Таким чином, їм легше придумати виправдання, коли жертва почне пропонувати реальну зустріч.

"Кілька скасувань - це нормально, але відмова від кожного запропонованого побачення має стати для вас тривожним сигналом, після якого варто поговорити з новим знайомим про справжні причини", - попереджають фахівці з кібербезпеки.

Ще однією поширеною схемою онлайн-шахрайства є створення підроблених профілів і спілкування від імені іноземців. Тому варто бути обережніше, якщо житель англомовної країни допускає багато помилок в написанні або розмові рідною мовою.

Згідно з повідомленням ESET, через деякий час після знайомства шахраї можуть попросити позичити їм грошей. Як правило, зловмисники спочатку просять невелику суму на ремонт автомобіля або на покупку ліків. Але з часом вони будуть неухильно збільшувати потрібну суму, часто придумуючи нові історії, наприклад, про оплату медичних рахунків свого хворого родича і проблеми з новим бізнесом.

Таким чином, жертви могли втрачати всі свої заощадження.

Тому, щоб зменшити шанси стати жертвою шахраїв, фахівці рекомендують не публікувати особисту інформацію в соцмережах, переходити в нові платформи для спілкування, а також займати малознайомим людям гроші, відкривати для них банківські рахунки або відправляти пікантні фото або відео. Крім того, варто якомога ретельніше перевіряти інформацію, а не сліпо довіряти кожному слову віртуального знайомого. Це допоможе захистити гаманець від шахраїв, а серце – від розчарувань.

Як повідомляв УНІАН, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їхнього подальшого блокування.

Компанія ESET - провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині й на сьогодні представлена більш ніж у 180 країнах світу.

Вас також можуть зацікавити новини: