Що робити, якщо гальмує комп'ютер з Windows / фото ua.depositphotos.com

Комп'ютери – пристрої, без яких складно уявити сучасне життя. На жаль, як і будь-яка техніка, з плином часу дані девайси можуть почати гальмувати. І пов'язано це не завжди з потенційними поломками.

Уповільнювати роботу ПК можуть програмні збої, сміття або інші проблеми, для вирішення яких необов'язково звертатися в майстерні. Нижче розглянемо найефективніші методи прискорити комп'ютер.

Виключіть зайві програми зі списку автозавантаження

Після встановлення, більшість програм автоматично додаються в список автозавантаження. Це означає, що після кожного нового запуску комп'ютера будуть також завантажуватися всі програми з цього списку незалежно, потрібні вони вам чи ні. При цьому, дані програми залишаються активними у фоновому режимі використовуючи апаратні ресурси комп'ютера, що призводить до зниження продуктивності системи.

Відео дня

Для того, щоб виключити непотрібний софт зі списку автозавантаження, необхідно натиснути праву кнопку мишки на панелі Windows і вибрати "Диспетчер завдань". Потім натисніть "Детальніше" → "Автозавантаження".

Звільніть місце на системному диску

Швидкість роботи операційної системи безпосередньо залежить від кількості вільного простору на диску з встановленою ОС. У зв'язку з цим, для оптимізованої роботи системи обов'язково необхідно перевіряти кількість виділеної пам'яті. Зазвичай система розміщена на локальному диску С. Оптимальним вважається мати прозапас не менше 20% простору.

У випадках, коли системний диск переповнений, слід видалити або перемістити непотрібні файли на інший диск. Важливо дуже уважно підходити до цього питання, оскільки завжди є ризик видалити потрібні операційні файли і привести систему в непридатність. При будь-яких сумнівах краще не видаляти ніж видаляти файли.

Також можна скористатися спеціальним програмним забезпеченням на шквал TreeSize Free. Вона проаналізує диск і відсортує його файли і теки за розміром. 

Оновлення драйверів

Драйвера – це спеціальні програмні компоненти, які відповідають за правильну роботу апаратної частини пристрою. Виробники комплектуючих постійно оптимізують драйвери і випускають більш досконалі версії міні-програм, щоб прискорити роботу комп'ютера. Тому регулярно перевіряти драйвери на наявність оновлень вкрай важливо.

Читайте такожПереїзд на Windows 11: фішки та утиліти для більш комфортної роботи

У вільному доступі є спеціальні сервіси, які допоможуть автоматично перевірити систему на наявність застарілих драйверів. Один з них – Snappy Driver Installer. Після його установки він самостійно перевірить і оновить потрібні програми. Також можна оновити драйвера вручну з офіційних сайтів виробників в Інтернеті.

Перевстановіть, оновіть або відновіть Windows

Розробники Microsoft добре оптимізували найпопулярнішу версію операційної системи, тому вона працює швидше, ніж Windows Vista, 7 і 8. Якщо у вас одна з цих застарілих версій, подумайте над установкою Windows 10. Це може прискорити ваш комп'ютер.

Користувачі, які вже використовують "десятку" можуть оновити свою операційну систему в спеціальному меню до більш актуальних значень.

Позбавтеся від пилу і сміття всередині комп'ютера

Через попадання в корпус пристрою механічних забруднень апаратні комплектуючі можуть працювати неправильно, що буде сильно сповільнювати або нагрівати комп'ютер.

Перегрів – одна з найпопулярніших причин гальмування вашого пристрою, а тому стежити за чистотою комплектуючих вкрай важливо. Крім того, рекомендуємо звернути увагу на кулери і хорошу вентиляцію комп'ютера. Не притуляйте його щільно до стіни і завжди залишайте вільний простір для попадання холодного повітря.

Читайте такожMicrosoft вперше за 10 років оновила індикатор гучності та яскравості в Windows (фото)

Раніше ми вже розповідали, чому телефон сильно гріється та швидко розряджається. Переважно, серед головних "винуватців" виділяють екран, батарею або процесор. Якщо температура підвищується занадто часто або пристрій починає обпалювати руки, пора вжити заходів.

Також УНІАН зібрав список найкращих програм для роботи з текстом на iOS, Android, macOS, Windows і Linux. Вони здатні швидко, і що важливо, безкоштовно відсканувати документ та підготувати його для подальшої обробки.