Ілюстрація УНІАН

Тернопільська обласна рада закликала правоохоронні органи дати правову оцінку запровадженню абонплати за газ. Про це йдеться у зверненні до президента України Петра Порошенка, Кабінету міністрів України, Генеральної прокуратури України, Національного антикорупційного бюро України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), прийнятому на сьогоднішньому засідання сесії облради.

У ньому депутати засудили введення щомісячної абонплати за газ.

Депутатський корпус наголосив, що в час зубожіння населення такі дії є неприпустимими.

Відео дня

Відтак депутати закликали Генпрокуратуру та НАБУ «провести всебічне розслідування за фактом ухвалення незаконного рішення посадовцями Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та притягнення винних до відповідальності».

Як повідомляв УНІАН, 28 березня НКРЕКП прийняла нову методику розрахунку вартості газу для кінцевого споживача, у тому числі для населення. Згідно з цим рішенням, з 1 квітня тариф на газ складатиметься з двох компонентів: ціни газу як товару (близько 6 грн за 1 куб. м) і вартості його транспортування по газотранспортній системі і розподілу за регіональними газорозподільними мережами (так звана «абонплата»). Остання розраховуватиметься, виходячи з максимальної пропускної здатності лічильника споживача. За оцінками експертів, у результаті такого рішення абонплата для тих споживачів, які мають тільки газову плиту (без газового котла) і лічильник G 1,6, зросте в середньому в 1-4 рази, а для власників газових плит без лічильника – збільшиться в середньому у 5-8 разів. Також нова методика розрахунку тарифів дасть змогу облгазам додатково заробляти близько 7,7 млрд грн на рік.

Сьогодні Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала дію своєї постанови про введення абонплати за газ з 1 квітня 2017 року.