REUTERS

Сплячий вулкан Кіліманджаро можна спостерігати з ілюмінатора літака, з вікна автобуса - де б ви не були, в цій частині Танзанії він видніється звідусіль.

Найвища гора Африки стоїть осібно і поєднує речі, непоєднувані для африканського континенту, — яскраве палюче сонце, тепло і сніг. Гіди кажуть, що снігова шапка поступово тане і через двадцять-тридцять років зникне зовсім, але поки що, піднявшись на вершину, її можна споглядати у всій пишності. Про це розповів НВ українець Валерій Дорожкін, який побував на найвищій вершині Африканського континенту.

Читайте такожЗагублене місто інків Мачу-Пікчу: гід для охочих зануритися в унікальну природу, оповиту таємницями

Відео дня

Порівняно з іншими головними вершинами планети Кіліманджаро — гора невелика - її зріст усього 5.895 м. І тим не менше її велич вражає. Місто Моші, що лежить біля підніжжя, розташоване на висоті 830 м над рівнем моря — тобто на 5 км нижче. І ввечері, коли штурмують Кіліманджаро, альпіністи розташовуються на відпочинок у таборі Барафу.

Туристична індустрія Танзанії пропонує шість маршрутів на гору. Розрізняються вони за рівнем складності, кількості днів і вимогами до підготовки.

Наприклад, маршрут Марангу, відомий як Coca-Cola route, має довжину 64 км, але пробігається за чотири-п'ять днів, тоді як найскладніший маршрут, Умбве, майже вдвічі коротше — 37 км, а для проходження вимагає тиждень.

Кіліманджаро — це національний парк. Сюди не пускають без гіда і команди супроводу. До української групі з чотирьох осіб приписали двох гідів, кухаря, офіціанта і вісім носильників, так що в підсумку колектив виріс у чотири рази — до 16 людей.