У Львові відкрили після реставрації Чорну кам’яницю \ loda.gov.ua

У Львові відкрили після реставрації Чорну кам’яницю. Грантовий проект за фінансової підтримки посольського фонду США зі збереження культурної спадщини розпочали 2016 року.

Читайте такожУ Львові знову зможуть кататися на кінних каретах

Історичний музей отримав $270 тис. гранту і за ці гроші відреставрували фасад, провели археологічні розкопки і знайшли фундамент готичного Львова, зробили гідроізоляцію і новий дах, укріпили фундамент, у внутрішньому дворику облаштували лапідарій, - йдеться в повідомленні прес-служби Львівської обласної держадміністрації.

Відео дня

Ремонт приміщень всередині кам’яниці був здійснений виключно за рахунок коштів Львівського історичного музею.

"Сьогоднішня подія важлива не лише для музею, міста та області, а й для України. Три роки тому нам виділили кошти на реставрацію, до яких ми додали власні. Кам’яниця має свою історію, з 1920 тут розташовувався музей Львова. Пам'ятки в Україні потребують більшої уваги. Для їх утримання та відновлення треба більше коштів. Ми вдячні посольству США за допомогу. Перед нами була амбітна мета і ми її виконали", - розповів директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.

Чорна кам’яниця збудована у 1577 році за проектом архітектора Петра Красовського. У кінці 16 ст. у цій кам’яниці представник львівського патриціанського роду Ян Лоренцович відкрив одну з перших у місті аптек. Тоді будинок мав назву Лоренцовичівський. "Чорною" почали називати кам’яницю у 19 ст. Причина досить прозаїчна: століттями на стіни будинку наносились свинцеві білила, які використовували у якості ґрунту для поліхромії (багатоколірність). З часом вони під дією повітря і світла окислювались, і згодом кам’яниця стала чорною.