Український прапор побував на найвищій точці світу / фото надані Антоніною Самойловою

Українська альпіністка Антоніна Самойлова зійшла на вершину Евересту 24 травня. У минулому сезоні 2022 року перший та єдиний український прапор був піднятий над головною вершиною світу також завдяки Тоні. Таким чином, Самойлова стала першою українкою, яка двічі побувала на Евересті.

"Я зараз у польоті, лечу на гелікоптері в Катманду (столиця Непалу, - УНІАН), дивлюся неймовірні краєвиди. Почуття неоднозначні. Це була найважча в моєму житті експедиція. Я відстраждала по повній за ці 40 днів. Я дуже рада, что все скінчилося. Але є і відчуття задоволення. Я піднялася незважаючи на хворобу, яку я пережила у базовому таборі. Було важко, але сам день сходження був класний. До мене повернулись сили. Піднялись за 7 годин. Обігнали майже всіх на своєму шляху. Піднялись на вершину з Сонцем. Світанок почався, як тільки ми піднялись на вершину. Це було щось неймовірне. Страшенний вітер стих. Ми натягнули прапор на трекінгову палку і він був на найвищій точці світу", - розповідає УНІАН Антоніна Самойлова.

Цього року альпіністка здійснила спробу зійти на "дах світу" без кисню, проте завадила застуда чи грип. Попри сильну слабкість та вмовляння гіда не йти, українка зійшла на вершину.

Відео дня

Вона розповідає, що сезон видався складним: жахлива погода, велика кількість снігу, холод.

"Всі, хто збирались зайти без кисню, не змогли цього зробити. Багато альпіністів постраждали. Постійно були рятувальні роботи цього року, постійно когось спускали. Я бачила такі картини… Шість шерпів (народ, що мешкає в Східному Непалі, - УНІАН) несли по скелях, по снігу повністю загорнуте тіло. Мурашки по шкірі. Смертей багато цього року на Евересті", - розповідає українська альпіністка Антоніна Самойлова.

Обидва сходження українка присвятила незламності та силі свого народу та його боротьбі за свободу. Її батько та брат захищають Україну у ЗСУ.

Сходити на вершини Тоня почала у 2018 році. Першою стала найвища точка Африки – гора Кіліманджаро. Потім піднялася на Ельбрус, Вінсон ( найвища вершина Антарктики), найнебезпечнішу в світі К2 (Чоґорі, друга за висотою гірська вершина, - УНІАН) та найвищий Еверест.

Підкорення Евересту - новини

Як повідомляв УНІАН, у 2021 році найвищу гору світу Еверест відкрили для туристів уперше від початку пандемії. Тоді, відразу після відкриття, свої заявки на підкорення вершини подали понад 300 людей. Приблизно стільки людей підіймались на Еверест в 2019 році - ще до пандемії.

Того ж року 55-річний львівський підприємець Ігор Яськевич став другим в історії львів’янином, який підкорив найвищу вершину світу. Це сталося також 24 травня, вночі. Піднятися на Еверест альпіністу вдалося з другої спроби.

Першим львів'янином, який зійшов на найвищу гору світу, був Роман Городечний - у травні 2018 року. Загалом Еверест підкорили вже більше ніж три десятки українців.

Вас також можуть зацікавити новини: