Ситуація на Донбасі залишається вкрай нестійкою / Міноборони

Постійне представництво Великобританії при Організації Об'єднаних Націй закликало Тристоронню контактну групу з урегулювання ситуації на Донбасі на засіданні 30 травня оголосити про нове дотримання режиму припинення вогню на сході України. 

Читайте такожНа Донбасі під час боїв поранення дістали четверо українських захисників

Як передає кореспондент УНІАН, про це на засіданні Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку заявила постійний представник Великої Британії при ООН Карен Пірс. 

Відео дня

Вона заявила, що ситуація на Донбасі залишається вкрай нестійкою. "Погіршення ситуації з безпекою вздовж лінії зіткнення у Донецькій області підкреслює повний провал останнього поновлення зобов'язань щодо режиму припинення вогню. Я приєднуюсь до інших у повторенні закликів з метою дотримання законів війни", - заявила Пірс. 

"Незважаючи на погодження Тристоронньою контактною групою 26 березня, лише пройшло 10 хвилин до того часу, як керовані Росією сили здійснили обстріл Авдіївки. І вони це вчинили з озброєння, забороненого Мінськими угодами", - відзначила дипломат.

"Я вважаю, що це демонструє повну зневагу підтримуваними Росією сепаратистами режиму припинення вогню, і спроб, покликаних на полегшення ситуації для цивільного населення на сході України", - заявила вона.

"Чи можу я знову, пане головуючий, наполегливо закликати усі залучені сторони поновити зобов'язання стосовно режиму припинення вогню на засіданні Тристоронньої контактної групи, яке відбудеться 30 травня", - наголосила Пірс. 

Таким чином вона відреагувала на заяву голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Ертурула Апакана, який на цьому ж засіданні Ради Безпеки ООН у режимі відеовключення заявив про необхідність вжити кроків, які зроблять режим припинення вогню стійким.

"Пане головуючий, я інформую вас з Мінська, де завтра під егідою Тристоронньої контактної групи ми проведемо засідання робочої підгрупи з питань безпеки. У цьому контексті, дозвольте мені підкреслити, що існує невідкладна необхідність, аби погодити додаткові заходи, які зроблять режим припинення вогню стійким і незворотнім", - заявив Апакан. 

Також він наголосив, що процес розведення сил і засобів, про що сторони погодилися у Рамковому рішенні від вересня 2016 року, залишається призупиненим. "Відсутність готовності щодо подальшого здійснення цього процесу може підірвати довіру та рішучість сторін", - наголосив Апакан.