REUTERS

Росія заявляє, що на одному з затриманих російськими прикордонниками кораблів ВМС України знаходились співробітники Служби безпеки України.

Про це заявив заступник постійного представника Росії в ООН Дмитро Полянський на екстреному засіданні Ради безпеки ООН, передає «Громадське».

«На одному із суден було двоє співробітників Служби безпеки України, які зізналися, що у них було спеціальне завдання — діяти саме таким чином», — заявив Полянський на екстреному засіданні Ради безпеки ООН.

Відео дня

Він сказав, що українська сторона начебто навмисне порушила російський кордон «там, де він був ще до 2014 року».

Читайте такожРада погодилася запровадити військовий стан у деяких областях України на 30 днів

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. У командуванні ВМС зазначили, що про намір здійснювати перехід заздалегідь було проінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Однак, як зазначає українська сторона, всупереч Конвенції ООН з морського права і договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, прикордонний корабель РФ «Дон» протаранив український рейдовий буксир, в результаті чого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливості проходу через протоку. Шістьох українських військовослужбовців поранено, решта членів екіпажів потрапили у полон.