ОБСЄ може здійснювати оцінювання виборів, але не їхнє проведення, тому потрібне залучення ООН, вважає Сайдік / фото: www.globallookpress.com

Спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік розповів про план урегулювання ситуації на Донбасі зі спільною участю Організації Об'єднаних Націй.

Про це спецпредставник ОБСЄ повідомив в інтерв'ю виданню Kleine Zeitung.

За словами Сайдіка, після представлення у Мілані в грудні 2018 року під час міністерського засідання ОБСЄ плану з мирного урегулювання ситуації на Донбасі, офіційної відповіді не надходило.

Відео дня

"Впродовж років ми бачили, що є не зовсім зрозумілими у Мінських угодах. Обов'язковою частиною є те, що для реалізації центрального елементу, для проведення місцевих виборів необхідна зовнішня допомога. Ми дійшли висновку, що це може бути лише ООН", - заявив Сайдік.

Читайте такожЧи буде велика війна між РФ та Україною - прогноз російського політолога

Він зазначив, що ОБСЄ може здійснювати оцінювання виборів, але не їхнє проведення.

Крім того, як заявляє спецпредставник ОБСЄ, до цього питання ще додається увесь вимір безпеки.

Сайдік наголосив, що важливо залучити ООН, тому що спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ не можуть самостійно займатися цими питаннями.

Він уточнив, що йдеться про взаємодію ООН та ОБСЄ під спільним керівництвом на чолі з однією особою, так званим спеціальним представником.

"Це відноситься одночасно до воєнного компоненту і поліцейського компоненту з боку ООН і продовжує діяти для моніторингової місії ОБСЄ, яка вже працює на місці", - сказав Сайдік.

Він додав, що окрім того з боку Європейського Союзу планується організувати агентство з відновлення і реконструкції на прикладі того, що вже існує на Балканах.

"Це агентство співпрацюватиме, але не перебуватиме під цим керівництвом (ООН і ОБСЄ). Планується, що це агентство буде працювати в усіх районах Донецької і Луганської областей", - наголосив Сайдік.

Читайте такожЕксперт спрогнозував результат війни на Донбасі

Також спецпредставник ОБСЄ відзначив потребу підписання нового документу з боку лідерів держав "Нормандського формату".

"Це є центральним елементом. Потрібен документ, який по-справжньому матиме політичну і правову вагу. Мінські угоди не ратифіковані ні російським, ні українським парламентами. Це, звичайно, проблема. Наша ідея полягає у тому, щоби мати цю політичну вагу, якої усі потім будуть триматися для втілення документу, який також схвалений парламентами", - підкреслив Сайдік.

Разом з тим, він повідомив про пропозицію створення перехідної адміністрації ООН на Донбасі, яка серед іншого спостерігатиме за тим, щоби не обмежувати, а гарантувати дотриманням прав місцевого населення. До цього також входитиме питання амністії.

Також він зауважив, що "Мінські угоди чітко обумовлюють, що представники так званих районів Донецька і Луганська братимуть участь та будуть почутими у процесі (врегулювання)".

"Ми припускаємо, що це має бути так само навіть після схвалення комплексного договору", - додав Сайдік.

При цьому він не назвав точну цифру персоналу, який знадобиться для спільної місії ООН та ОБСЄ.