Ілюстрація / REUTERS

Бойовики продовжують проводити навчання із бойовою стрільбою в зоні безпеки, за межами ліній відведення вони розмістили 18 самохідних артилерійських у становок великого калібру, півтора десятки танків та чимало іншого озброєння.

Про це повідомляє українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) у Facebook.

«Російсько-окупаційні війська продовжують грубо порушувати визначені Мінськими домовленостями вимоги щодо відведення важкого озброєння. Крім того, вони проводять навчання із бойовою стрільбою в зоні безпеки, що є порушенням рішення Тристоронньої контактної групи від 3 березня 2016 року», - ййдеться у повідомленні.

Відео дня

За даними звіту СММ ОБСЄ від 13 лютого 2019 року, моніторинг відведення озброєння, передбачений Меморандумом, а також комплексом заходів і доповненням до нього, свідчить, що озброєння та військова техніка з боку збройних формувань Російської Федерації розміщуються з порушенням лінії відведення важкого озброєння.

Читайте такожЗагострення на Донбасі: бойовики обстріляли Новолуганське, трьох військових поранено

Так, 10 лютого, БПЛА СММ зафіксував озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення в непідконтрольному владі України західному районі Луганської області. А саме – три танки Т-72 у Новогригорівці; міномет 2Б11 «Сани», 120 мм та два міномети (ймовірно 2Б11 і ще один 82 мм) поблизу Сентянівки, а також чотири танки Т-64 біля Новоселівки.

Наступного дня БПЛА СММ виявив дві протитанкові гармати МТ-12 «Рапіра» у житловому районі міста Дебальцеве (на північний схід від Донецька).

Крім того, 12 лютого, патрулюючи непідконтрольний владі України північно-східний район Донецької області неподалік Софіївки, члени патруля СММ за зафіксували десять вибухів від пострілів, а також виявили три танки Т-72 приблизно за 2–3 км від своєї позиції. За оцінкою спостерігачів, це, ймовірно, були навчання з бойовою стрільбою в межах зони безпеки.

Також 11 лютого БПЛА міжнародних спостерігачів зафіксував за межами виділених місць зберігання озброєння неподалік Хрустального (на південний захід від Луганська) 18 буксированих гаубиць (десять 2А65 «Мста-Б», 152 мм, і 8 2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм), два танки Т-64 та одну самохідну артилерійську установку 2С9 «Нона-С», 120 мм.

Українська сторона СЦКК зазначає, що подібні дії окупаційної адміністрації і збройних формувань Російської Федерації в черговий раз демонструють небажання дотримуватись Мінських домовленостей щодо відведення озброєння по всій лінії розмежування сторін та про зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту.