Ілюстрація / REUTERS

Майже 40 тисяч представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО організаційно включені до Південного федерального військового округу РФ.

Про це в інтерв’ю виданню «Апостроф» розповів міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

Ці підрозділи в питаннях підпорядкування та організації їхньої діяльності, зв’язку, попереджень про військові загрози тактичного характеру, командування та матеріально-технічного забезпечення включені у військову систему Південного федерального військового округу РФ, пояснив міністр.

Відео дня

Читайте такожОкупаційне командування ОРДЛО заборонило підлеглим користуватися мобільними телефонами - розвідка

«До речі, пам’ятаєте, як Путін залякував відео про найсучаснішу зброю? Так от, її зразки, які можна побачити не за допомогою анімації, а начебто на реальних фото, це так звані системи "Кинджал". Було оголошено, що перші "Кинджали" вже є на озброєнні саме в Південному федеральному військовому окрузі, який структурно та територіально охоплює Крим та окупований Донбас», – зазначив Черниш.

Далі йде система їхньої "державної безпеки", яка забезпечується «МГБ», яка фактично є філією ФСБ. Ще є ГРУ Генштабу РФ. Міністр підкреслив, що кожна з цих структур хоче мати свою частину від доходу з тимчасово окупованих територій, адже для цього є всі умови: відповідальності жодної, суди не діють, а зброя є.

«Цивільна гілка, що відповідає за соціально-економічне забезпечення, представлена так званою комісією уряду РФ з питань надання гуманітарної допомоги, яку очолює Сергій Назаров. За ідеологічну і політичну частину відповідає відомий всім пан Сурков», – розповів Черниш.

Посадовець додав, що всі ці структури на окупованих територіях мають своїх людей. «От і уявіть, якщо один – ставленик одного центру впливу, а другий – підпорядковується іншому центру впливу, і між ними виникає конфлікт, то, як не дивно, цей конфлікт вирішується в Москві. Ці конфлікти наразі поглибились. Ціла низка конфліктів, що відбуваються на рівні Донецької і Луганської областей, фактично перенесена в кабінети Москви. Тобто чиновники в Москві перебувають у напружених стосунках через ситуацію на Донбасі», – резюмував міністр.