REUTERS

Представники Російської Федерації відмовилися підтримати ініціативу України щодо оголошення режиму припинення вогню на Донбасі з нагоди Великодніх свят.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, інформуючи про сьогоднішню відеоконференцію ТКГ.

Читайте такожВСУ ліквідували трьох бойовиків у районі ООС прицільним ударом (відео)

Відео дня

Вона заявила, що скайп-конференція ТКГ і підгрупи з питань безпеки сьогодні тривала 6 годин і стосувалася обговорення ініціативи великоднього перемир'я. "Переговори тільки завершилися. Безрезультатно. РФ відмовилася підтримати ініціативу України оголосити перемир'я на свято, відмовилася взяти відповідальність за дотримання режиму тиші на Донбасі", - наголосила Геращенко.

Вона нагадала, що під час візиту президента Петра Порошенка в Берлін і Париж до канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона лідерами країн "нормандського формату" було підтримано ініціативу оголошення режиму тиші і великоднього перемир’я, про що було домовлено на останній зустрічі в Мінську.

"На скайп-конференції так і не з‘явився представник РФ в ТКГ Борис Гризлов, російську сторону представляв дипломат Азамат Кульмухаметов. РФ категорично відмовилася взяти на себе гарантії дотримання режиму тиші, вчергове повторивши кремлівські тези про "громадянську війну, внутрішній конфлікт" і необхідність "прямого діалогу" з ОРДЛО. РФ не змінює своєї тактики і передвиборчі перегони в Україні та їх можливі наслідки не роблять її поступливою", - наголосила Геращенко.

"Перемир‘я мало вступити в силу 19 квітня опівдні. Представник України в ТКГ Євген Марчук звинуватив в зриві домовленостей Росію і її президента Володимира Путіна, який не зацікавлений в деескалаціі і закінченні війни на Донбасі. Й немає жодного сигналу, щоб РФ готова була змінити позицію, навпаки, чекає послаблення України і все для цього робить", - заявила депутат.