REUTERS

З 8 березня, дати останнього оголошення режиму тиші, бойовики російсько-окупаційних військ здійснили 60 обстрілів у бік позицій українських військових в зоні проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на засіданні неформальної депутатської групи "Мінська платформа" повідомив представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук.

Він нагадав, що 7 березня було оголошено "режим тиші". "Порушення відбулося буквально на другий день з боку російських військ. Станом на сьогодні, з 00.00 8 березня, вже відбулося 60 обстрілів Збройних сил України", - підкреслив Марчук.

Відео дня

Представник України у ТКГ додав, що обстріли велися, в тому числі, з озброєння, яке мало би бути відведене згідно з Мінськими домовленостями.

Читайте такожУкраїнський військовий ціною власного життя зупинив атаку окупантів на Луганщині

"Міномет калібру 120 мм застосовувався 16 разів, 104 міни, міномет калібру 82 мм - 25 разів, 230 мін", - сказав Марчук.

Внаслідок обстрілів за час "перемир'я" 5 українських військовослужбовців загинули, ще 15 було поранено.

"Бойові втрати особового складу Об'єднаних сил за цей період тільки: безповоротні - 5, тобто, загиблі, і санітарні, тобто, поранені, - 15. Всього 20 осіб. Це всього-на-всього з 8 березня", - додав Марчук.

Як повідомляв УНІАН, 7 березня учасники підгрупи з безпеки Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі узгодили нове підтвердження прихильності сторін припиненню вогню на сході України і домовилися про запровадження режиму тиші з 00.00 8 березня. Проте бойовики порушують домовленості, при цьому використовуючи озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.

За даними ОБСЄ, в перші дні дії нової домовленості про перемир'я кількість порушень режиму припинення вогню скоротилося на 61% порівняно з початком місяця. "Але на жаль, на цей момент результати цього перемир'я не задовольняють", - сказав спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі щодо ситуації на Донбасі Мартін Сайдік і закликав забезпечити надійне і стійке перемир'я.