В окупованому Донецьку майже немає комерційної реклами, але є агітація бойовиків / Фото Spektr. Press

На окупованих бойовиками територіях Донбасу за минулі роки збудували нову систему шкільної освіти за російськими стандартами. Українська мова у школах практично не викладається.

Читайте такожБойовики «ДНР» відкрили в окупованому Донецьку пам'ятник убитому ватажкові Захарченку (фото)

Про це йдеться в матеріалі проекту «Спектр», який опублікувала «Новая газета».

Наголошується, що зараз в школах ОРДЛО немає українських класів і шкіл, замість української 12-бальної системи оцінювання використовується російська п'ятибальна. Крім того, є й специфічні додатки у вигляді «уроків громадянськості Донбасу», початкової військової та медико-санітарної підготовки, а також усіляка «історія вітчизни».

В результаті найкращі випускники шкіл на окупованих територіях отримують можливість виїжджати в Ростов-на-Дону для здачі ЄДІ разом з російськими абітурієнтами та подальшого вступу до вишів РФ в рамках спеціальних квот.

Водночас, для вступу в українські виші місцевим дітям доводиться докладати особливих зусиль: дистанційно навчатися в українських школах (паралельно з навчанням в ОРДЛО), вивчати з репетиторами українську мову та історію України, а в старших класах виїжджати через блокпости на підконтрольну Україні територію для здачі ЗНО.

У так званих конституціях «ЛНР» і «ДНР» українська мова названа «другою державною», але діловодства на ній не існує. Всі українські школи і класи з роками були переведені на російську мову навчання. Перехідний період розтягнувся з 2014 по 2016 рік.

Ще у 2015 році обізнане джерело в «міносвіти ДНР» розповіло журналістам, що в Донецьк двома білими гуманітарними конвоями завезли 1500 тонн російських підручників. Почався інший режим навчання. У 2016 році всі класи з українською мовою навчання були закриті.

Тепер у програмах на українську мову виділено всього один урок в тиждень. У початковій школі урок ділять навпіл — перші двадцять хвилин присвячені безпосередньо мові, друга ж частина уроку - «українському літературному читанню».

Зазначається, що у Донецьку сьогодні дуже мало комерційної реклами, і більшість рекламних майданчиків зайнята «патріотичною агітацією» бойовиків, що довго не знімається.

Журналісти повідомляють, що в травні на лінії розмежування проводилася ціла «спецоперація». Діти зі старших класів з батьками їхали з Донецька і Луганська складати українські державні тести за програмою ЗНО, але бойовики часом не пропускали їх через свої блокпости.

Раніше жителі ОРДЛО розповіли журналістам, як живеться на окупованих територіях