Ілюстрація REUTERS

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) заявляють, що російські окупаційні війська та Збройні сили України повідомили про готовність розпочати демонтаж фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення з ділянки розведення у Петрівському.

Про це йдеться у звіті СММ на сайті ОБСЄ.

"12 листопада місія отримала листа від збройних формувань із непідконтрольних урядові районів Донецької області з повідомленням про те, що вони завершили відведення сил і засобів з погодженої ділянки розведення в районі Петрівського", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожВ ООН назвали конфлікт на Донбасі "найстарішим" у світі

Також 13 листопада СММ отримала дві вербальні ноти від Міністерства закордонних справ України, в одній із яких повідомлялося про те, що Збройні сили України завершили відведення сил і засобів з погодженої ділянки розведення в районі Петрівського.

"Місія зафіксувала початок процесу розведення сил і засобів на ділянці розведення у районі Петрівського невдовзі після 12:00 (за східноєвропейським часом) 9 листопада, коли військовослужбовці Збройних сил України та члени збройних формувань разом зі своєю зброєю почали залишати свої позиції та виходити за межі ділянки розведення", - йдеться у звіті.

У цьому зв'язку сказано, що команди СММ були присутні впродовж усього процесу розведення в наступні дні.

"У другій вербальній ноті Міністерства закордонних справ України та в згаданому листі від збройних формувань також викладено повідомлення про готовність розпочати демонтаж фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення з ділянки розведення, а також вихідну інформацію та географічні координати згаданих фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення", - заявляють в СММ.

Крім того, сказано, що ці повідомлення були надані місії згідно з планом-графіком, який був узгоджений Тристоронньою контактною групою 1 жовтня 2019 року та регламентує заходи з відведення сил і засобів, демонтажу фортифікаційних споруд і розмінування на ділянках розведення.

"У другій вербальній ноті та в згаданому листі також повідомляється про те, що демонтаж фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення почнеться згідно з узгодженим план-графіком. Місія продовжує активний моніторинг і повідомлятиме про перебіг ситуації", - заявили в місії.

Як повідомляв УНІАН, піротехніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій за перший день розмінування на ділянці розведення сил в районі Петрівського та Богданівки обстежили територію площею 0,07 гектара.