Росія роздає свої паспорти українцям на Донбасі / Ілюстрація, YConsult.ru

На окупованій бойовиками території сходу України дітям-сиротам видають не лише «паспорти ЛДНР», але й паспорти громадян РФ.

Читайте такожНа окупованих територіях Донбасу незаконно утримуються в неволі 184 особи - ЗМІ

Про це повідомляє «Радіо Свобода». Так, в ефірі підконтрольного окупантам каналу «Луганськ 24» показали сюжет про шістьох вихованців сім’ї опікунів та прийомних сімей у Довжанську (до декомунізації – Свердловськ). Ці діти отримали паспорти Росії, а «в навантаження» до них – і документи «ЛНР». Пропагандисти кажуть, що це «важливий день у житті кожного», і що ці діти – щасливі.

Відео дня

Експерт з прав дитини, колишня фахівець з усиновлення офісу Уповноваженого президента з прав дитини Людмила Волинець пояснює: оскільки «паспортизація» на цих окупованих територіях почалася вже давно, діти-сироти дійсно отримують так звані «документи» «ЛДНР». Але, поки що Україна не може цьому протидіяти – не розроблено жодної процедури, щоб діти мали змогу замінити ці «паспорти» на українські документи.

Нагадаємо, за даними МВС РФ, у 2019 році майже 200 тисяч жителів окупованих бойовиками районів Донбасу отримали російські паспорти у спрощеному порядку.