На одному зі знімків зі східної сторони від водоочисної станції між контрольованими бойовиками Ясинуватою і Макіївкою видно два артилерійські знаряддя, йдеться у розслідуванні Bellingcat.

"Ці знаряддя розташовані у небезпечній близькості від важливого елемента інфраструктури, що наражає на ризик життя цивільних осіб, а також їхній доступ до води. Обидва знаряддя спрямовані на захід, у напрямку контрольованої українською владою Авдіївки", - йдеться у повідомленні розслідувачів.

bellingcat.com

На південь від цієї позиції, приблизно на такій же відстані від водоочисної станції, видна ще одна позиція сепаратистів, на якій розміщено декілька знарядь, які буксирують. Всі ці знаряддя також, мабуть, повернуто на захід.

Відео дня
bellingcat.com

На північний схід від цих двох позицій можна побачити ще два знаряддя, які буксируються, одне з яких, мабуть, закріплене в похідному положенні за вантажівкою.

bellingcat.com

Ще три знаряддя з вантажівками видно з південно-східної сторони Ясинуватського коксохімічного заводу та із західної сторони Гвардійського району на півночі Макіївки (контрольованої бойовиками - Ред.).

Читайте такожБойовики показали запуск 4 повних пакетів "Граду" по Авдіївці (відео)

Як і на попередній позиції, артилерія повернута на захід, у напрямку контрольованої урядовими військами Авдіївки.

bellingcat.com

"Далі на південь від Ясинуватського коксохімічного заводу видно ще дві вогневі позиції. На одній з них кілька гармат повернуті на захід, на інший присутні обгорілі сліди стрільби, мабуть, у західному напрямку", - зазначає Bellingcat.

bellingcat.com
bellingcat.com

"Хоча самі артилерійські знаряддя не видно, очевидно, що це сліди стрільби лише за кілька сотень метрів від житлового району, школи, церкви, лікарні та супермаркету на сході Донецька. Ці позиції потрапили на шість відео, на яких видно стрілянина "Градів" у напрямку Авдіївки", - зазначили розслідувачі.

bellingcat.com

На знімку від 31 січня 2017 року по всій контрольованій бойовиками території видно безліч нових воронок, відсутніх на знімках від 20 і 28 січня.

bellingcat.com
bellingcat.com
bellingcat.com

Як повідомляв УНІАН, незалежна експертно-журналістська група Bellingcat визначила точні місця в окупованому Донецьку, звідки бойовики угруповання "ДНР" стріляли з "Градів" по Авдіївці 31 січня.