Сьогодні у Мінську відбулося чергове засідання ТКГ щодо Донбасу / фото УНІАН

Українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі у Мінську наголосила на порушенні Росією як стороною конфлікту погодженого "різдвяного перемир'я" на Донбасі.

Про це прес-секретар екс-президента України, представника в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер написала на своїй сторінці у Facebook.

"Українська сторона вкотре звернула увагу на неналежне виконання Росією як стороною конфлікту на Донбасі домовленості ТКГ про запровадження так званого «різдвяного» перемир’я, яке почало діяти з 23 грудня 2017 року. Відтоді українська сторона зафіксувала лише один день без обстрілів з боку РФ та ОРДЛО", - наголосила Оліфер.

Відео дня

Читайте такожКучма звернувся до Зубко з проханням владнати ситуацію з мобільним зв'язком у ОРДЛО

"Хоча загалом кількість обстрілів з боку РФ та ОРДЛО стала меншою, є вкрай тривожним те, що усі обстріли – прицільні, а кожен другий обстріл відбувається з використанням заборонених Мінськими домовленостями озброєнь (120мм і 82мм міномети, 122 мм артилерія)", - наголосила прес-секретар Кучми.

"Ми також акцентували на незадовільному виконанні з боку ОРДЛО своїх зобов’язань стосовно розмінування і проведення ремонтних робіт на критичних об’єктах цивільної інфраструктури. Так, починаючи з 1 січня 2018, українська сторона СЦКК відправила на адресу СММ ОБСЄ 40 заявок на проведення ремонтно-відновлювальних робіт. Водночас, інша сторона дала гарантії безпеки лише в одному випадку", - заявила прес-секретар Кучми.

"Серед хронічних проблем, з якими стикається СММ ОБСЄ на тимчасово окупованій території українського Донбасу, є системне перешкоджання роботі спостерігачів, що не дозволяє місії ефективно виконувати функції моніторингу і верифікації безпекової ситуації в зоні конфлікту. Насамперед це стосується районів поблизу українсько-російського державного кордону. Так, впродовж «Різдвяного» перемир’я спостерігачі СММ 44 рази стикались в ОРДЛО з необґрунтованим обмеженням доступу; у той самий час на підконтрольній Уряду України території Місія зафіксувала лише 3 подібних випадки", - заявила вона.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня в Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі було домовлено про встановлення новорічно-різдвяного перемир’я з опівночі 23 грудня, однак окупанти щодня порушують домовленості.