Фрегат" Адмірал Макаров " / Міністерство оборони РФ

Найновіший фрегат Чорноморського флоту РФ - "Адмирал Макаров", за повідомленням ЗМІ, був успішно уражений протикорабельним комплексом "Нептун". Рашиський корабель в цей час знаходився біля острова Зміїний біля якого зараз помічена ворожа авіація, а з тимчасово окупованого Криму до нього йдуть рятувальні судна.

Фрегати "Адмирал Макаров", "Адмирал Эссен" та "Адмирал Григорович"

"Адмирал Макаров" - вступив в стрій у 2017 році, це останній з трьох кораблів проекту 11356Р, який розробили наприкінці 2000-х років, як подальший розвиток радянського проекту 1135 "Буревесник".

Всі три фрегати проекту 11356Р Кремль сконцентрував саме у Чорному морі і після ракетного крейсера "Москва" саме вони є найпотужнішими військовими кораблями РФ у акваторії. Всі вони носять імена адміралів дореволюційної Росії: "Адмирал Григорович", "Адмирал Эссен" та "Адмирал Макаров".

Фрегат" Адмірал Макаров " / Міністерство оборони РФ

За непідтвердженою інформацією ще 3 квітня "Адмирал Эссен" був обстріляний ракетним комплексом "Нептун" однією ракетою, яка була зафіксована протиповітряною обороною корабля лише на підльоті, але підбита на незначній відстані. Уламки протикорабельної ракети завдали пошкоджень і корабель вийшов з зони проведення операції.

5 або 6 травня удар "Нептуна" по  фрегату "Адмирал Макаров" , також за поки не підтвердженою інформацією, був більш успішним. Повідомляється про пожежу та направлення у район акваторії рятувальних суден, що може бути свідченням того, що фрегат втратив хід.

Фрегати проекту 11356Р

Для РФ на Чорному морі фрегати "Адмирал Макаров", "Адмирал Эссен" та "Адмирал Григорович" - основні кораблі, які забезпечують валову частину боєздатності всього флоту. Це достатньо великі, 125-метрові кораблі з повною водотоннажністю у 4035 тонн та автономністю плаву у 30 діб. 

На відміну від інших кораблів Чорноморського флоту вони мають збалансоване та потужне озброєння. Головний ударний комплекс - універсальна ракетна пускова установка на 8 шахт, з якої можливо здійснювати пуски ракетами "Калибр".

Для захисту від повітряного нападу ці кораблі оснащені зенітним ракетним комплексом "Штиль-1" - модернізованою морською версією "Бука" із розширеною зоною пуску до 50 км. Виявлення цілей на дальності близько 300 км забезпечує РЛС типу "Фрегат-М2М". 

Протиракетну оборону ближньої зони забезпечують дві швидкострільні артилерійські установки АК-630М. У якості артилерії основного калібру - 100-мм А-190.

Фрегат має можливість вести дії проти підводних човнів, для чого оснащений торпедними 533-мм апаратами і реактивним бомбометом РБУ-6000. Для пошуку підводних човнів, окрім гідроакустичної станції на кораблі штатно розміщується вертоліт типу Ка-27ПЛ.

Все бойове управління кораблем зведено у бойову інформаційно-керувальну систему "Требование-М", можливості, канальність та швидкість реакції якої викликали критику навіть у самих рашистів. Штатна чисельність екіпажу - 180 осіб.

Фрегат" Адмірал Макаров " / Міністерство оборони РФ

Характеристики фрегата" Адмірал Макаров " проекту 11356р

  • Водотоннажність повна: 4035 т
  • Довжина: 124,8 м
  • Ширина: 15,2 м
  • Загальна потужність силової групи: 22396 кВт
  • Швидкість економічного ходу: 14 вузлів
  • Швидкість ходу максимальна: 30 вузлів
  • Дальність плавання максимальна: 4850 миль
  • Автономність плавання: 30 діб
  • Екіпаж: 180 осіб
  • Головне ударне озброєння: 8 ракет "Калібр"

Вас також можуть зацікавити: