ЗСУ помстилися за удар по 128 бригаді / колаж УНІАН, фото Mash на Донбассе

Українські воїни помстилися за цинічний удар по місцю нагородження воїнів 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Удар у відповідь прийняла російська 810-та бригада морської піхоти.

Як повідомляють у мережі, ЗСУ розгромили тилову локацію у Донецькій області, де російські морпіхи зібралися на концерт з нагоди Дня ракетних військ і артилерії РФ.

Розгром 810 бригади російських морпіхів вже називають "бумерангом" та відплатою за удар по 128 бригаді. 

Атака на морпіхів РФ в Кумачовому

Українські воїни зіпсували концерт росіян в селі Кумачове Донецької області, яке розташоване приблизно в 70 км від лінії фронту і менше ніж в 10 км від кордону з Росією. Найдетальніше про удар розповів український аеророзвідник Роберт Бровді (позивний "Мадяр"). За його даними, "приліт" стався в неділю, 19 листопада.

Окупанти зібралися у місцевому будинку культури. Під час "свята" відбувалося і нагородження окупантів, а командування запізнилося на декілька годин. 

Наслідки удару / Mash на Донбассе

Згодом в Управлінні стратегічних комунікацій апарату Головнокомандувача ЗСУ (Страткомі ЗСУ) офіційно підтвердили успішне ураження скупчення окупантів 810-ї бригади морської піхоти в Донецькій області.

"Сили оборони України оперативно визначили місце проведення святкових заходів росіян і гаряче привітали їх!", - заявили у СтратКомі.

Невідомо, що саме "прилетіло" по російських морпіхах. Втім, "Мадяр" повідомив про щонайменше 25 знищених окупантів. Ще більше сотні було поранено. Серед втрат і командний склад.

Наслідки удару / Mash на Донбассе

"Уважно слідкуйте за некрологами, особливо у пабліках з окупованого Криму (саме там дисклокується 810 бригада РФ - УНІАН). Та навколо головного [військового клінічного госпіталю РФ] імені Бурденка [у Москві]", - зазначив "Мадяр".

Ця бригада РФ брала участь у захопленні Маріуполя та облозі "Азовсталі", від початку вторгнення її силам вже кілька разів було завдано суттєвих втрат в Україні. У травні 2022 року ЗСУ розгромили командний пункт 810-ї бригади, унаслідок якого було ліквідовано трьох офіцерів командного складу, а ще 14 дістали поранення. 

Наслідки удару / Mash на Донбассе

У вересні 2023 року очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов в інтерв'ю The War Zone розповів, що ця бригада була "повністю розбита" під час контрнаступу ЗСУ в Запорізькій області. 

Наслідки удару / Mash на Донбассе

Як реагують в РФ

Офіційно розгром концерту 810 бригади в РФ не коментують, але деякі пабліки вже публікують кадри і відео з місця "прильоту".

На відео потрапив момент удару. На відео видно російських військових, які слухають концерт, а потім чути звук вибуху. У цей момент співала жінка, ймовірно 40-річна Поліна Меньших. Росіяни заявили, що вона загинула внаслідок удару. 

Театр-студія Портал у Санкт-Петербурзі, з яким співпрацювала Меньших, вже підтвердив її загибель "під час виступу" на окупованому Донбасі. Російські ЗМІ стверджують, що вона поїхала туди нібито як "волонтерка". 

Деякі російські канали публікують фото з місця "прильоту", зазначивши, що це нібито місцева школа.

Про втрати у Кумачовому російські ресурси мовчать. Водночас росіяни стверджують, що ЗСУ нібито вдарили з боку Єлизаветівки (Краматорський район Донецької області) з РСЗВ HIMARS. Деякі пропагандисти обурені тим, чому окупантів зібрали у такій кількості в одній будівлі.

"У кого вистачило розуму робити концерт у клубі, у радіусі роботи Хаймарса, я не розумію. Загинули бійці та дівчина, актриса Поліна Меньших. Солдат хоча б готовий до того, що може загинути, що в жодному разі не заперечує факту ідіотизму з концертом", - пише російський канал "Старше Эдды", додавши, що це "бумеранг" за удар по 128-й бригаді.

Про "приліт" висловився і зрадник Олег Царьов. У своєму Телеграм-каналі він спробував применшити наслідку удару для росіян, переконуючи, що ця бригада нібито перебуває здебільшого в Херсонській та Запорізькій областях. Втім, Царьов був змушений визнати, що втрати є. 

"Знову загинули наші хлопці (російські окупанти - УНІАН), не так важливо, з якого підрозділу", - додав він, уникнувши конкретики.

Провоєнний канал "Военный осведомитель" також визнав удар ЗСУ по скупченню окупантів в Кумачовому, провівши паралель із ударом по 128 бригаді.

"Альтернативно обдаровані, як завжди, знайшлися і в російській армії. На честь Дня ракетних військ та артилерії у Кумачовому вирішили влаштувати концерт для військовослужбовців. Будинок, де проводили показовий захід, знаходився лише в 60 км від лінії фронту. Результат передбачуваний - противник завдав удару Хаймарсами. Майже два роки війни, ненавченим ідіотам досі невтямки що можна робити, а що не можна", - пише паблік.

Удар по окупантах на Донбасі

Як стало відомо вчора, Збройні сили України завдали удару по скупченню російських військових зі 810-ї бригади морської піхоти.

За даними військового "Мадяра", удар стався 19 листопада у момент нагородження окупантів. Росіяни ретельно приховували це місце, воно було замасковане. Командування бригади запізнилося на декілька годин, однак "відплата була терплячою".

Вас також можуть зацікавити новини: