У російському Бєлгороді 12 травня обвалився під'їзд житлового будинку. У російських пабліках уже намагаються покласти відповідальність за це на Україну.

Як і у випадку з Крокус-сіті, удар по багатоповерхівці в Бєлгороді дивовижним чином припав "вчасно". На внутрішньому полі давайте згадаємо прихід Путіна і Другу Чеченську війну.

Вибухами кількох багатоповерхівок у Дагестані не тільки дали привід і легітимізували війну, а й зробили з Путіна "воєначальника". А вчасно сказана фраза "мочити в сортирі" затьмарила "рязанський цукор" і пов'язаних працівників ФСБ. Піпл повірив, злякався й одночасно запишався.

Відео дня

Зараз ситуація схожа. Йде процес "воцаріння", який має супроводжуватися картинкою "воєначальника, який захищає людей". З наступом на Донбасі не все так гладко. Пішли на Харків, але тут є обмеження за часом і силами...

Зараз для продовження війни (точніше, для тиску) потрібне поповнення особового складу або вербуванням, або хвилею мобілізації. Для вербування, зокрема мігрантів, підійшов "Крокус" - легітимізував процес і дав зрозуміти, що у частини гастарбайтерів це - єдиний вихід. Для власного населення потрібен страх.

Знову згадуємо Другу Чеченську. Проблема лише в тому, що Бєлгородська область - прикордонна, і вона давно була у своєму коконі.

Вибух багатоповерхівки - потужний інфопривід. На його тлі Путін заявить щось жорстке і, цілком можливо, поміняє кількох генералів.

Але Бєлгород "біля фронту". Тому протягом місяця-двох цілком можливе повторення. Піпл має злякатися. Тоді можна і в мобілізацію грати. Коли в слові "багатоповерхівка" остання буква в слові буде "і", населення буде готове.

На зовнішньому полі РФ зараз буде максимально розкручувати тему українського удару. Це легітимізація атаки на Харківську область (про що Путін заявляв, коли казав про "зону безпеки" раніше) і спроба вкотре розгорнути дискусії про західну допомогу. Чому так?

По-перше, снаряд таких руйнувань не принесе. Та й далеченько.

По-друге, УАБ - можливо. РФ так робила, але в України немає подібного арсеналу. Сказати, що "своя бомба випадково впала" для росіян, у принципі, ризиковано.

По-третє, з'явиться теза про ракету. ATACAMS або щось подібне.

Останнє - дуже важливо. На тлі побоювань партнерів з ЄС, що їхня зброя буде вражати цілі на території РФ, Кремль розганятиме тему "західна ракета влучила в житловий будинок".

А далі "політики з сумнівами" в країнах Європи повторять тезу на свій лад: "Якщо ми даємо ракети Україні, є ймовірність повторення Бєлгорода".

Та й щодо інших пакетів допомоги спробують погратися. Хоча зірвати поставки - навряд чи.

У Росії є запас за часом, мінімум, три, максимум, п'ять тижнів. І якщо є можливість відтермінувати вирівнювання потенціалів щодо боєприпасів (прихід пакетів допомоги) хоча б на кілька тижнів (на тлі посилення тиску) - усі засоби будуть в пригоді.

До такого треба бути готовим.

Ігар Тишкевич,політичний аналітик Українського інституту майбутнього