Україні потрібно більше ракет-перехоплювачів / фото ukroboronprom.com.ua

Військовий експерт Олександр Мусієнко прокоментував ризик катастрофічного дефіциту боєприпасів. При цьому він зазначив, що затримки допомоги США оптимізму не додають.

За його словами, подібні прогнози звучали і раніше, втім, ймовірно, українська влада має певні засоби, враховуючи успішне знищення семи ворожих літаків повітряними силами, але ракет-перехоплювачів потрібно більше.

"Якщо Іран поставить Росії 400 ракет, як пише Reuters, це стане додатковим викликом для нас. Якщо поставки нам знизяться, то це негативно позначиться на наших можливостях. Разом з тим є у нас стабільні поставки ракет IRIS-Т, SAMP-T і Patriot, тому що не тільки США постачають. Але США дають кошти на закупівлю ракет в Європі, тому кризові моменти цілком можуть бути", - заявив експерт в коментарі РБК-Україна.

Відео дня

При цьому він нагадав про слова президента Чехії Петера Павела про 800 тисяч снарядів. Мусієнко зазначив, що Європейський союз не може виділити на їх покупку кошти, тому що вони зроблені за межами ЄС, тому важливо, щоб гроші на їх закупівлю виділили США.

Війна в Україні - дефіцит боєприпасів

Видання NYT писало, що за оцінками американських чиновників, без поповнення коштів ППО України їх вистачить лише до березня. Західні офіційні особи і військові експерти попередили, що без допомоги США Україну чекає каскадний колапс на фронті.

При цьому спікер Пентагону Патрік Райдер заявив, що США продовжать поставляти озброєння для ППО. Тим часом ефективність української ППО останнім часом знизилася - за останні 10 тижнів частка знищених "Шахедів" впала на 33%. 

Крім того, аналітики ISW відзначили, що перебої з оборонною допомогою від Заходу можуть вже в березні спричинити дефіцит боєкомплектів для систем протиповітряної оборони, що перебувають на озброєнні України.

Вас також можуть зацікавити новини: