Україні не вистачає систем ППО, щоб захистити від російських ударів і важливі об'єкти в тилу, і лінію фронту / facebook.com/NGUmainpage

Триваюча деградація системи ППО України дає Росії перевагу на полі бою, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

"Деградація системи протиповітряної оборони України являє собою один із найбезпосередніших шляхів, за допомогою яких російські сили можуть чинити нелінійний оперативний вплив", - йдеться у звіті ISW.

Як зазначають експерти, посилення російських безпілотних і ракетних ударів чинить тиск на Україну, змушуючи її приділяти пріоритетну увагу виділенню мізерних засобів ППО для захисту населених пунктів, критично важливої інфраструктури та промислових об'єктів у тилу, а не позицій уздовж лінії фронту.

Відео дня

Це забезпечить безпеку російських ВПС уздовж лінії фронту і дасть їм змогу значно збільшити масштаби нанесення ударів плануючими бомбами, а також проводити великомасштабні авіаційні операції проти тилових українських міст із руйнівним ефектом, попередили в ISW.

"Розширення авіаційних операцій може дозволити російським військам значно знизити бойові можливості України та ізолювати ділянки поля бою на підтримку зусиль із досягнення значущих в оперативному плані успіхів", - підкреслюють аналітики.

Водночас ISW заявляє, що подальша безпекова допомога США, яку було відкладено на тлі політичних дебатів у Вашингтоні, може створити ширшу і стабільнішу систему української ППО, яка позбавить російські сили цих можливостей.

Остання атака Росії по Україні - що відомо

У ніч на 29 березня російські окупаційні війська завдали потужного ракетно-авіаційного удару по об'єктах паливно-енергетичного сектору України. Загарбники били по об'єктах у Дніпропетровській, Полтавській, Черкаській областях.

Наші героїчні захисники знищили 84 повітряні цілі з 99. Однак унаслідок атаки зазнали пошкоджень теплові та гідроелектростанції в центральному та західному регіонах.

Як зазначав військовий експерт Олександр Коваленко, росіяни змогли підвищити ефективність перебування в повітряному просторі як ракет, так і дронів, і це є наслідком браку засобів перехоплення по регіонах. Крім того, окупанти намагаються прокладати маршрути над найменш захищеними засобами ППО регіонами, що може говорити про отримання ними відповідної розвідувальної інформації.

Вас також можуть зацікавити новини: