Сьогодні Сили ППО збили 84 повітряні цілі з 99 / фото facebook.com/kpszsu

У ніч на 29 березня російські окупанти завдали четвертого за місяць комбінованого ракетного удару з метою знищення енергетичної інфраструктури України. Військовий експерт Олександр Коваленко розповів про його відмінні моменти та пояснив, які висновки можна зробити.

Так, зазначає Коваленко, під час нальоту 29 березня було зафіксовано найтриваліший проліт крилатої ракети Х-101/555, що перевищує 2100 км, що стало можливим завдяки постійному її маневруванню.

"А цей своєрідний рекорд і маневрування ракети стали можливими через відсутність на траєкторії польоту відповідних засобів перехоплення", - підкреслює він.

Відео дня

Крім того, наліт дронів-камікадзе Shahed-136 теж став одним із найбільш тривалих. Зліт перших "шахедів" стався близько 20:30 28 березня, а останній дрон-камікадзе був ліквідований у Львівській області близько 5:00 29 березня. Тобто наліт сумарно тривав 8,5 годин.

Крім того, зазначає експерт, особливістю сьогоднішнього нальоту стала інформація про входження в повітряний простір Молдови в районі села Наславча двох ракет Х-101/555.

"Таким чином, протягом березня це другий верифікований випадок входження російських ракет у чужий ПП під час здійснення маневрів, що стає вже системним явищем. З іншого боку, російські ракети регулярно перетинають повітряний простір Молдови, на що Кишинів ніяк не може відреагувати хоча б з тієї причини, що необхідного для перехоплення цих типів ракет ППО у них просто немає", - пише експерт.

Як зазначає Коваленко, росіяни змогли підвищити ефективність перебування в повітряному просторі як ракет, так і дронів, і це є наслідком нестачі засобів перехоплення по регіонах. З іншого боку, підвищення ефективності нанесення ударів дозвуковою компонентою засобів ураження відсутнє.

"Окупанти продовжують удосконалювати траєкторії та маршрути польотів, намагаючись здійснювати їх над найменш захищеними засобами ППО регіонами, що може свідчити про отримання ними відповідної розвідувальної інформації - як завдяки засобам розвідки, так і від агентурних мереж усередині України", - вважає експерт.

Атака Росії 29 березня

У ніч на 29 березня російські окупаційні війська завдали потужного ракетно-авіаційного удару по об'єктах паливно-енергетичного сектору України.Ворог застосував 99 засобів повітряного нападу:60 БПЛА типу "Shahed-136/131", 3 ракети Х-47М2 "Кинджал", 2 ракети "Іскандер-М", 9 ракет Х-59, 4 крилаті ракети "Іскандер-К", 21 крилату ракету Х-101/Х-555.

Наші героїчні захисники знищили 84 повітряні цілі: 58 дронів, 17 ракет Х-101/Х-555, 5 - Х-59 і 4 "Іскандери".

Унаслідок атаки зазнали пошкоджень теплові та гідроелектростанції в центральному та західному регіонах. Наразі на Дніпропетровщині застосовано аварійні відключення, на Харківщині - графіки погодинних відключень.

Загарбники били по об'єктах у Дніпропетровській, Полтавській, Черкаській областях.

Вас також можуть зацікавити новини: