Станом на 20 червня вже знищено 8 російських ударних вертольотів / фото vitalykuzmin.net

Військово-політичний експерт Олександр Коваленко заявив, що через дефіцит стволів у зоні бойових дій російське командування починає активно використовувати вертольоти.

Він зазначив, що за останні 2 місяці цей дефіцит прийняв критичні масштаби: у травні РОВ втратили рекордну кількість артилерії - 553 стволи, станом на 20 червня вже знищено 414 стволів.

"Російське командування не встигає компенсувати втрати артилерії, навіть за допомогою розконсервації старих радянських гаубиць. Ми бачимо як РОВ стали заганяти на південь більше ударних вертольотів і застосовувати їх в якості артилерії. Це в свою чергу змушує російські вертольоти діяти в максимальній близькості від зони потенційних ризиків і бути збитим засобами ППО або потрапити в зону мобільної групи з ПЗРК", - написав він.

Експерт вважає, що боротися з вертольотами складніше ніж з артилерією, але з іншого боку, вони не настільки численні, та й цінова категорія у них зовсім інша.

"Станом на 20 червня вже знищено 8 російських ударних вертольотів. Здавалося б, 414 стволів і 8 вертольотів - несумірне співвідношення, 1 вертоліт до 50 стволів. Але, що простіше, протягом року розконсервувати, 50 стволів або зробити 1 вертоліт? Другий момент, що дорожче 50 знятих зі зберігання гаубиць або Ка-52? Вартість ударного вертольота Ка-52, в залежності від модифікації, варіюється від 16 до 20 млн доларів. Тобто, за найскромнішими підрахунками, за червень вертолітний парк РОВ був втрачений на $128 млн. У свою чергу, вартість умовно сучасної САУ 2С19 Мста-С - $1,6 млн або 80 в порівнянні з Ка-52. САУ 2С3 "Акація", за часів СРСР коштувала 31 тис рублів, при курсі долара 0,86 копійок. Враховуючи інфляцію, умовно, на сьогоднішній день можна оцінювати її вартість, в хорошому стані, в середньому $120 тис, що при нехитрих підрахунках вказує на 1 066 знищених 2С3 в порівнянні з 8 Ка-52", - зазначив Коваленко.

Він стверджує, що в даний час окупанти переважно використовують куди дешевші буксирувані Д-20, Д-30 та інші, "Рапіри" і "Васильки".

"Цифри зовсім не на користь командуванню РОВ, але обставини такі, що тільки так вони можуть зараз компенсувати втрати і ніяк інакше. Що важливо, в якийсь момент частка втрат серед ударних вертольотів теж виявиться критичною і вже дефіцит Ка-52 не дозволить їх застосовувати навіть в  гіпертрофовано-збоченому форматі артилерії, але тоді в хід можуть піти інші зразки. Той же Мі-24 або Мі-8", - додав експерт.

Втрати РФ в Україні - деталі

Втрати Росії в Україні за добу, 19 червня, різко збільшилися і тепер складають понад 221 тисячі загарбників. Загалом окупанти втратили вже 306 вертольотів. 

Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило про знищення ще одного ворожого "алігатора".

"Близько 23:00 19 червня 2023 року на Донецькому напрямку підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних сил знищено ударний вертоліт Ка-52!",- сказано в повідомленні.