Експерт озвучив прогнози щодо завершення війни / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Подальший хід війни в Україні залежатиме від низки факторів - здатності української армії завдати поразки агресору на Донбасі, отримання якісної західної зброї та можливості силової деблокади Маріуполя.

Таку думку висловив письменник, військовий експерт, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак, пише "Главред".

Говорячи про перспективу завершення війни, експерт озвучив три його можливі сценарії.

Відео дня

Згідно з першим, на території України залишиться частина російської армії, але Путін на таких умовах заговорить про перемир'я.

"Якщо Україна і світ дозволять Путіну зберегти обличчя в цій війні, він залишить частину військ на території України (причому я маю на увазі не тільки Крим і окуповані території Донбасу, а ще й, наприклад, сухопутний коридор до Криму) і буде переходити до перемир'я", - зазначає Бадрак.

Другий сценарій передбачає команду російської армії від Путіна окопатися на позиціях на захоплених територіях. У такому випадку війна може стати затяжною - вибити окупантів буде важче.

"Тоді українським військам доведеться буквально видовбувати росіян з півдня і сходу України силовим шляхом. Але при цьому час гратиме на руку Україні", - зазначає військовий експерт.

Можливим, але не основним він називає третій сценарій - ліквідація Путіна власним оточенням. Щоправда, в такому випадку не варто сподіватися на те, що наступник диктатора змінить свою політику по Україні.

"Але при цьому у нас з'явиться можливість швидше закінчити війну шляхом переговорів і домогтися виведення російських військ хоча б на ті позиції, які вони займали ще 23 лютого, а, можливо, навіть з Криму і ОРДЛО", - зазначає експерт.

Бадрак прогнозує, що розвиток подій до 9 травня покаже, який з цих сценаріїв спрацює. Найбільш вірогідними він називає перші два, оскільки ознак того, що "Путіна можуть розірвати прямо зараз" поки не спостерігається. Ліквідацію Путіна він допускає тоді, коли РФ почне "тріщати по швах" через санкції.

Раніше екс-спікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов попередив, що найближчий тиждень буде складним з точки зору терактів і диверсій, відповідальність за які росіяни традиційно перекладатимуть на Україну.