Фокін - Фокін ухилився від питання про особливий статус Донбасу / REUTERS

Перший заступник голови української делегації у Тристоронній контактній групі із врегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін чітко не відповів щодо свого ставлення до внесення до Конституції України норми про особливий статус Донбасу.

Читайте такожФокін заявив, що поки не бачив підтверджень того, що РФ веде війну проти України

Як передає кореспондент УНІАН, про це Фокін сказав на засіданні Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Трансляцію засідання вів у Facebook член фракції "Голос" Роман Лозинський.

Відео дня

Під час засідання народний депутат від "Слуги народу" Дмитро Гурін запитав у Фокіна, чи підтримує він внесення особливого статусу Донбасу до Конституції України.

Фокін зауважив, що не впевнений, чи депутати ставлять "знак рівності" між особливим статусом та вільною економічною зоною.

"Це абсолютно різні речі. Що стосується вільної економічної зони, то за період з 2006 року приймалося 8 різних документів по організації вільної економічної зони. Жодні з них не спрацювали", - сказав він.

Говорячи про "особливий режим", Фокін зазначив, що в Мінських домовленостях "немає жодного слова про вільну економічну зону".

На уточнювальне запитання, чи все таки підтримує він згадку про так звані ОРДЛО в Конституції України, Фокін сказав, що не коментуватиме це питання.

Політичні погляди Фокіна: що відомо

  • Президент Володимир Зеленський 18 серпня увів Фокіна до складу делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.
  • Фокін заявляв, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької і Луганської областей, а не лише окупованій частині.
  • Також Фокін висловив готовність їхати на окуповану частину Донбасу для ведення переговорів з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує також голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що висловлювання Фокіна про "особливий статус" для всього Донбасу й амністію бойовиків не відображають офіційну позицію делегації України у ТКГ.